Protesta contra la 39ena reunió de la Sociedad Nuclear Española

  Sumario  

 Català

Més de quaranta organitzacions de tot l’estat s’han concentrat avui a les portes del teatre Fortuny de Reus (Tarragona) per mostrar el seu rebuig a la Sociedad Nuclear Española (SNE), convidada a un concert juntament amb les autoritats com a part del programa de la seva 39ena reunió anual que aquests dies celebra en aquesta ciutat.

Els ecologistes denuncien l’operació de màrqueting que suposa aquesta trobada que tracta d’ocultar els greus problemes del sector nuclear al nostre país. Una indústria en decadència des de fa dècades, accentuada a escala mundial amb la crisi de Fukushima i que només es manté al nostre país pel poder i connivencia que mantenen empreses i organismes que se suposa les vigilen. ¨Tornarem a escoltar la retòrica de sempre sobre els avanços en seguretat, la necessitat de reprendre els programes nuclears per respondre a la crisi energètica i el seu potencial per al creixement de la nostra economia i la generació d’ocupació¨, assenyala Eloi Nolla d’Ecologistes en Acció, que afegeix ¨les mateixes mentides que durant anys venim desmuntant amb nombrosos informes sobre la realitat de les dades, com sense anar més lluny és la situació i incidents de les 3 centrals nuclears a Catalunya 1¨.

Enfront del vell discurs d’energia moderna i de futur de la SNE, les organitzacions denuncien la decadència tecnològica, social i econòmica d’aquesta energia. Ni dóna resposta a la gestió de residus radioactius, ni a la seguretat com és una evidència, ni tampoc és rendible. L’energia nuclear només pot existir amb el finançament massiu amb fons públics, només si la construcció és a càrrec dels estats i se li assegura 30 anys de funcionament - una vegada amortitzat el capital inicial -. Només llavors és ¨rendible¨.

El sector nuclear cita els 66 reactors en construcció a tot el món, dos terços dels quals es troben en tan sols tres països - Xina, Índia i Rússia – volent mostrar la vigència d’aquesta tecnologia quan són projectes que porten diversos anys en marxa - alguns fins a més de dues dècades- amb molts retards i només 3 s’han arribat a posar en funcionament l’any passat. No obstant això, en aquest temps les noves tecnologies renovables estan guanyant força , la qual cosa demostra un canvi fonamental en la política energètica internacional i estratègies d’inversió, també a Xina i l’Índia. El canvi cap a les energies renovables ha estat especialment pronunciat en les principals economies avançades del món com és el cas d’Alemanya, on l’aturada nuclear s’ha complementat amb la implementació accelerada de les energies renovables, amb més de 3.000 MW de capacitat d’energia solar fotovoltaica connectada a la xarxa elèctrica en un sol mes. Com a resultat, el preu per quilowatt solar instal·lada s’ha reduït en tres quartes parts en els últims set anys.

Els grups concentrats avui defensen les energias renovables com a única resposta als problemes de fons de l’actual crisi energètica: a l’esgotament dels combustibles fòssils, la contaminació i el canvi climàtic. Denuncien que el govern espanyol tanca els ulls i pren la direcció contrària, autoritzant el funcionament de les nuclears més enllà de la seva vida útil, subvenvionant els combustibles fòssils i autoritzant noves exploracions en la costa i mitjançant la tècnica del fracking, i al seu torn donant carpetada a les polítiques d’energies renovables i netes. L’última bomba - en l’extrem de l’absurd-, el nou Reial decret d’Autoconsum que penalitza el autoconsum domèstic amb energia solar fotovoltaica, retrat clar de la complicitat entre les grans empreses elèctriques i el Govern.

Per als ecologistes, la retòrica d’aquests dies de la SNE no pot enfosquir la ¨tozuda¨ realitat, ni el negoci de les seves empreses permetre que els nostres governs incompleixin les seves obligacions en relació a la seguretat i l’avanç urgent cap a un model d’energia sostenible sobre font renovables. Les centrals nuclears no tenen més futur que el seu desmantellament immediat.
Visitantes conectados: 471