Organitzacions han enviat avui una carta oberta al Banc Europeu d’Inversions (BEI ) i la Comissió Europea (CE) qüestionant el Projecte Castor, finançat per una iniciativa d’ambdues institucions. En la carta es destaca l’impacte per al Medi ambient i per a la seguretat pública que suposa el projecte i s’adverteix sobre els molt possibles costos que els contribuents hauran d’assumir amb el seu tancament. Adverteix sobre el perill d’arriscar més diners públics en iniciatives empresarials blindades enfront del fracàs.

Carta abierta al Banco Europeo de Inversiones y la Comisión Europea

La carta, lliurada avui a Barcelona, demana “clarificacions institucionals” sobre els interessos financers i el finançament del projecte. Un total de 14 organitzacions, entre les quals es troba Ecologistes en Acció, figuren entre les signatàries.

El Projecte Castor d’emmagatzematge de gas està quantificat en 1.634 milions d’euros d’inversions i es tracta del primer projecte finançat per la Iniciativa Bond, un mecanisme financer creat per la Comissió Europea i el Banc Europeu d’Inversions (BEI) destinat a captar fons privats per finançar grans projectes d’infraestructura [1].

L’instrument es va engegar aquest estiu [2] i va ser aclamat com un èxit després d’aconseguir una emissió de deute d’1.434 milions d’euros als mercats financers dels quals EUR 300 milions van venir del BEI a través de finançament directe. El BEI va aprovar a més una línia de crèdit de 200 milions d’euros més per donar liquiditat addicional als inversors.

No obstant això, el projecte va haver de ser detingut després de la sèrie sísmica provocada per la injecció de gas natural per preparar la plataforma Castor. Això va donar lloc a 600 mini-terratrèmols, arribant a 4,2 graus en l’escala de Richter. Tot sembla indicar que el tancament del projecte serà permanent.

En cas que el projecte es tanqui, els contribuents espanyols hauran d’assumir el cost del projecte ja que el contracte amb l’empresa inclou una clàusula per la qual l’estat espanyol està obligat a fer-se càrrec del valor net de les instal·lacions afectes a l’emmagatzematge subterrani de l’operador del projecte [3], . El govern va intervenir davant el Tribunal Suprem en un intent d’eliminar aquesta clàusula, però la seva sol·licitud va ser rebutjada la setmana passada.

» Projecte Bond s’ha promogut com una forma » barata » per finançar grans projectes d’infraestructura però a l’hora de la veritat, els riscos del projecto Castor són assumits plenament per les arques públiques , que ja estan sota pressió extrema a causa de la crisi financera i l’endeutament públic. Al final, serà novament la ciutadania qui pagarà aquest cost inútil que incrementarà el deute il·legítim espanyol. La vella història amb la qual estem tristament familiaritzats I indignats des de l’inici de la crisi » , diu Mònica Guiteras de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG)

«Hem vingut denunciant els riscos ambientals i de salut per a la població des de fa anys. La sèrie de terratrèmols en una zona que compta amb tres centrals nuclears i els riscos denunciats de fugides de gas proven que les nostres preocupacions són reals¨ , diu Tom Kucharz d’Ecologistes en Acció . «La nostra pregunta a la comissió europea és com el suport donat a aquest projecte pot alinear-se amb els alts estàndards ambientals que el BEI diu seguir «

Elena Gerebizza, experta en finançament d’infraestructura per Counter Balanç/Re:Common: «Hem estat advertint dels riscos financers relacionats amb el projecte Bond des que es va llançar la idea. Mecanismes com aquests gairebé mai són beneficiosos per a l’interès públic, ja que estan especialment dissenyats per utilitzar fons públics per limitar el risc dels inversors privats i proporcionar capital barat per al prestatari. El projecte Castor demostra que quan les coses van malament, seran els ciutadans de la UE els qui prenen el risc. Temem escenaris similars per a altres projectes que seran finançats a través del Projecte Bond [4]. Per tant, fem una crida a la Comissió Europea i al Banc Europeu d’Inversions per detenir la fase pilot de la Iniciativa Projecte Bond i tornar a avaluar el seu impacte en els ciutadans de la UE.

Piden explicaciones sobre el proyecto Castor a la Comisión Europea

Organizaciones han enviado hoy una carta abierta al Banco Europeo de Inversiones (BEI) y la Comisión Europea (CE) cuestionando el Proyecto Castor, financiado por una iniciativa de ambas instituciones. En la carta se destaca el impacto para el Medio Ambiente y para la seguridad pública que supone el proyecto y se advierte sobre los muy posibles costes que los contribuyentes tendrán que asumir con su cierre. Advierte sobre el peligro de arriesgar más dinero público en iniciativas empresariales blindadas frente al fracaso.

Carta abierta al Banco Europeo de Inversiones y la Comisión Europea

La carta, entregada hoy en Barcelona, pide “clarificaciones institucionales” sobre los intereses financieros y la financiación del proyecto. Un total de 14 organizaciones, entre las que se encuentra Ecologistas en Acción, figuran entre las firmantes.

El Proyecto Castor de almacenamiento de gas está cuantificado en 1.634 millones de euros de inversiones y se trata del primer proyecto financiado por la Iniciativa Bond, un mecanismo financiero creado por la Comisión Europea y el Banco Europeo de Inversiones (BEI) destinado a captar fondos privados para financiar grandes proyectos de infraestructura [5].

El instrumento se puso en marcha este verano [6] y fue aclamado como un éxito después de lograr una emisión de deuda de 1.434 millones de euros en los mercados financieros de los cuales EUR 300 millones vinieron del BEI a través de financiación directa. El BEI aprobó además una línea de crédito de 200 millones más para dar liquidez adicional a los inversores.

Mientras tanto, sin embargo, el proyecto tuvo que ser detenido después de la serie sísmica provocada por la inyección de gas natural para preparar la plataforma Castor. Esto dio lugar a 600 mini-terremotos , alcanzando 4,2 grados en la escala de Richter. Todo parece indicar que el cierre será permanente.

En caso de que el proyecto se cierre, los contribuyentes españoles deberán asumir el costo del proyecto ya que el contrato con la empresa incluye una cláusula por la que el estado español está obligado a hacerse cargo del valor neto de las instalaciones afectas al almacenamiento subterráneo, del operador del proyecto [7]. El gobierno intervino ante el Tribunal Supremo en un intento de eliminar esta cláusula, pero su solicitud fue rechazada la semana pasada.

» Proyecto Bond se ha promovido como una forma » barata » para financiar grandes proyectos de infraestructura pero a la hora de la verdad, los riesgos del proyecto Castor son asumidos plenamente por las arcas públicas , que ya están bajo presión extrema debido a la crisis financiera y el endeudamiento público Al final, será nuevamente la ciudadanía quien pagará este coste inútil que incrementará la deuda ilegítima española La vieja historia con la que estamos tristemente familiarizados con desde el inicio de la crisis » , dice Mònica Guiteras del Observatorio de la Deuda en la Globalización (ODG).

«Venimos denunciando los riesgos ambientales y de salud para la población desde hace años. La serie de terremotos en una zona que cuenta con tres centrales nucleares y los riesgos denunciados de fugas de gas prueban que nuestras nuestras preocupaciones son reales¨ , dice Tom Kucharz de Ecologistas en Acción . «Nuestra pregunta a la comisión europea es cómo el apoyo dado a este proyecto puede alinearse con los altos estándares ambientales que el BEI dice seguir «

Elena Gerebizza, experta en financiamiento de infraestructura por Counter Balance/Re:Common: «Hemos estado advirtiendo de los riesgos financieros relacionados con el proyecto Bonds desde que se lanzó la idea. Mecanismos como éstos casi nunca son beneficiosos para el interés público, ya que están especialmente diseñados para utilizar fondos públicos para limitar el riesgo de los inversores privados y proporcionar capital barato para el prestatario. El proyecto Castor demuestra que cuando las cosas van mal, serán los ciudadanos de la UE quienes toman el riesgo. Tememos escenarios similares para otros proyectos que serán financiados a través del Proyecto Bond [8]. Por lo tanto, hacemos un llamamiento a la Comisión Europea y al Banco Europeo de Inversiones para detener la fase piloto de la Iniciativa Proyecto Bond y volver a evaluar su impacto en los ciudadanos de la UE.

[1] La Iniciativa Projecto Bond funciona com un mecanisme de millora crediticia dels bons d’unprojecte. En oferir la garantia del BEI és capaç de millorar la qualificació crediticia dels bons mal valorats amb l’objectiu d’atreure a més inversors institucionals i reduir el ràtio al que el promotor pot emetre deute.

[2] Watercraft Capital S.A és la societat que es va establir a Luxemburg amb l’únic propòsit d’emetre els bons per refinançar el projecte Castor.

[3] L’operador del Projecto Castor és Escal UGS, propietat d’ACS d’Espanya i Dundee Energy del Canadà.

[4] Diversos projectes de transport i energia estan en la polèmica llista de projectes d’interès comú que va ser llançada per la Comissió la setmana passada i que es preveuen finançar mitjançant la Iniciativa Projecto Bond.

[5] La Iniciativa Proyecto Bond funciona como un mecanismo de mejora crediticia de los bonos de un proyecto. Al ofrecer la garantía del BEI es capaz de mejorar la calificación crediticia de los bonos mal valorados con el objetivo de atraer a más inversores institucionales y reducir el ratio al que el promotor puede emitir deuda.

[6] Watercraft Capital S.A es la sociedad que se estableció en Luxemburgo con el único propósito de emitir los bonos para refinanciar el proyecto Castor.

[7] El operador del Proyecto Castor es Escal UGS, propiedad de ACS de España y Dundee Energy del Canadá.

[8] Varios proyectos de transporte y energía están en la polémica lista de proyectos de interés común que fue lanzada por la Comisión la semana pasada y que se preveen financiar mediante la Iniciativa Proyecto Bond.