Ni tan sols estem davant d’un debat ideològic sobre model i polítiques d’aigua que volem, més aviat estem davant el despotisme econòmic i la ignorància en la legislació de l’aigua.

Aquests dies al Parlament de Catalunya es presenten per a la seva aprovació els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al proper 2014. Segons han informat diversos mitjans de comunicació és pretén mercantilitzar el Dret Humà al Sanejament mitjançant la privatització de les prop de 450 depuradores existents i de les 80 de noves planificades, així com del miler d’unitats de tractament adequat també pendents de construir.

Per Aigua és Vida és completament incomprensible que es faciliti un cop més el negoci privat de les multinacionals de l’aigua, ofegant les classes treballadores amb l’encariment de serveis bàsics per a la seva subsistència com els d’accés a l’aigua, i al seu sanejament. Cal recordar que l’objectiu de la coalició de Govern i del partit que manifesta donar suport a aquests pressupostos és a aconseguir 1400 Milions d’€ per a l’any vinent que, sens dubta, es repercutiran en l’augment del rebut de l’aigua a tota la ciutadania. Els compradors voldran recuperar amb la major celeritat possible la seva inversió, via tarifes o impostos.

De cap manera, els pressupostos per al 2014 poden ser l’excusa per a facilitar encara més el negoci dels lobbys de l’aigua i de les grans constructores, sinó que haurien d’enfortir l’estructures d’estat essencials per a la qualitat de vida dels catalans i catalanes i per a l’activitat econòmica. Cal recordar que les estacions depuradores ja són gestionades per empreses privades, que han d’atendre les condicions d’explotació que fixa l’Agència Catalana de l’Aigua. (ACA).

D’altra banda, alertem que el control de les depuradores per part dels gestors privats els pot facultar al dret de fer-se amb la planificació i gestió dels efluents de les depuradores, a hores d’ara ja emprats per a usos industrials i agrícoles, però que les noves tecnologies ja els possibiliten per a ús de boca. Si el control, d’aquesta nova font d’aigua queda en mans dels privats i la capacitat de control de l’administració manté la nefasta tendència actual, el futur dels nostres rius i la disponibilitat de l’aigua per a consum humà es veu perillosament posada en qüestió.

Ineludiblement, la privatització de la depuració serà un nou ”nyap” que superarà al de la privatització d’ATLL atès l’entramat de titularitats, gestions i interessos municipals, comarcals i ciutadans que hi conviuen i quan, d’acord amb la Llei de Bases de Règim Local, el sanejament de les aigües residuals és competència municipal. D’altra banda, destaquem que hi ha diversos estudis acadèmics, com el de la Universitat de Granada, que han comparat l’eficiència de la gestió entre 28 societats publiques i 24 àmbits (municipals o supramunicipals). L’esmentat estudi conclou que les empreses publiques són més eficients que les privades. Afegeix que un dels motius de la poca eficiència del sector privat, que caracteritza polítiques com les de l’actual Govern de la Generalitat, pot ser la desídia en el control de l’activitat de l’operador privat per part de les administracions publiques, obviant el seu paper de regulador. Al respecte, Luis Babiano, gerent de l’Associació d’Operadors Públics d’Aigua i Sanejament, no entén com “el govern de Catalunya impulsa un model privat que pot tenir fortes conseqüències ambientals mentre que París, Berlín i la majoria de capitals europees tornen a la gestió pública”.

En aquesta proposta d’ingressos en els Pressupostos per a l’any 2014 semblen evidents les intencions des del Departament d’Economia de fer-se amb el control del cànon de l’aigua, fins ara gestionat per l’ACA i destinat a satisfer els diversos usos i a fer el seguiment i control que les normatives europees sobre recursos hídrics ens obliguen, per a dedicar-lo com un impost més per fer caixa o pagar els crèdits als bancs.

Una evident reafirmació de les tesis que destaquen des d’Aigua és Vida podria esdevenir en la incapacitat de l’ACA per controlar l’activitat del sector privat i, per tant, per exigir una gestió eficaç i sostenible, una vegada quedés mutilada en competències i ingressos.

Del fracaso de Aigües Ter Llobregat al sin sentido de las depuradoras: aún no hemos salido de las brasas y caemos al fuego.

Ni siquiera estamos ante un debate ideológico sobre el modelo y políticas de agua que queremos, más bien estamos ante el despotismo económico y la ignorancia en la legislación del agua.

Estos días en el Parlamento de Cataluña se presentan para su aprobación los presupuestos de la Generalitat de Cataluña para el 2014. Según han informado varios medios de comunicación se pretende mercantilitzar el Derecho Humano al Saneamiento mediante la privatización de las cerca de 450 depuradoras existentes y de las 80 nuevas planificadas, así como de las mil unidades de tratamiento adecuado también pendientes de construir.

Para Aigua és Vida, en la que participa Ecologistes en Acció, es completamente incomprensible que se facilite una vez más el negocio privado de las multinacionales del agua, ahogando las clases trabajadoras con el encarecimiento de servicios básicos para su subsistencia como es el acceso al agua, y a su saneamiento. Hay que recordar que el objetivo de la coalición de Gobierno y del partido que manifiesta dar apoyo a estos presupuestos es conseguir 1.400 Millones de € para el año próximo que, sin duda, se repercutirán en el aumento del recibo del agua a toda la ciudadanía. Los compradores querrán recuperar con la mayor celeridad posible su inversión, vía tarifas o impuestos.

De ninguna forma, los presupuestos para el 2014 pueden ser la excusa para facilitar todavía más el negocio de los lobbys del agua y de las grandes constructoras, sino que deberían fortalecer la estructuras de estado esenciales para la calidad de vida de los catalanes y catalanas y para la actividad económica. Hay que recordar que las estaciones depuradoras ya son gestionadas por empresas privadas, que tienen que atender las condiciones de explotación que fija la Agencia Catalana del agua (ACA).

Por otro lado, alertamos que el control de las depuradoras por parte de los gestores privados les puede facultar al derecho de hacerse con la planificación y gestión de los efluentes de las depuradoras, a estas alturas ya empleados para usos industriales y agrícolas, pero que las nuevas tecnologías ya los posibilitan para uso de boca. Si el control, de esta nueva fuente de agua queda en manos de los privados y la capacidad de control de la administración mantiene la nefasta tendencia actual, el futuro de nuestros ríos y la disponibilidad del agua para consumo humano se ve peligrosamente puesta en cuestión.

Ineludiblemente, la privatización de la depuración será una nueva ”chapuza” que superará al de la privatización de ATLL dado el entramado de titularidades, gestiones e intereses municipales, comarcales y ciudadanos que conviven y cuando, de acuerdo con la Ley de Bases de Régimen Local, el saneamiento de las aguas residuales es competencia municipal. Por otro lado, destacar que hay varios estudios académicos, como el de la Universidad de Granada, que han comparado la eficiencia de la gestión entre 28 sociedades públicas y 24 ámbitos (municipales o supramunicipales). El mencionado estudio concluye que las empresas publicas son más eficientes que las privadas. Añade que uno de los motivos de la poca eficiencia del sector privado, que caracteriza políticas como las del actual Gobierno de la Generalitat, puede ser la desidia en el control de la actividad del operador privado por parte de las administraciones públicas, obviando su papel de regulador. Al respecto, Luis Babiano, gerente de la Asociación de Operadores Públicos de Agua y Saneamiento, no entiende como “el gobierno de Cataluña impulsa un modelo privado que puede tener fuertes consecuencias ambientales mientras que París, Berlín y la mayoría de capitales europeas regresan a la gestión pública”.

En esta propuesta de ingresos en los Presupuestos para el año 2014 parecen evidentes las intenciones desde el Departamento de Economía de hacerse con el control del canon del agua, hasta ahora gestionado por el ACA y destinado a satisfacer los diversos usos y a hacer el seguimiento y control que las normativas europeas sobre recursos hídricos nos obligan, para dedicarlo como un impuesto más para hacer caja o pagar los créditos a los bancos.

Una evidente reafirmación de las tesis que se destacan desde Agua es Vida podría llevar a la incapacidad del ACA para controlar la actividad del sector privado y, por lo tanto, para exigir una gestión eficaz y sostenible, al quedar mutilada en competencias e ingresos.