Organitzacions denuncien que la Generalitat de Catalunya no està implementant les mesures contemplades en el “Pla de gestió de districte de conca fluvial de Catalunya”

Ecologistes en Acció, Grup de Defensa del Ter, Enginyeria sense Fronteres i Aigua és Vida amb el suport de l’Associació Naturalista de Girona, Martorell Viu, Prou Sal, Plataforma Salvem el Gaià, Som el que Sembrem, i IAEDEN; lliuren a Peter Gammeltoft, Cap de la Unitat de Protecció de l’Aigua de la Comissió Europea, un informe denunciant els majors conflictes hídrics de les Conques Internes de Catalunya i la poca voluntat política del Govern de la Generalitat de Catalunya per implementar les mesures contingudes en el Pla de Gestió de Catalunya que es van incorporar, van ser aprovades pel Parlament de Catalunya i van ser presentades a la Comissió Europea.

Informe Los conflictos hídricos más importantes de las Cuencas Internas de Catalunya

L’Informe titulat «Els conflictes hídrics més importants de les Conques Internes de Catalunya» posa de relleu l’existència de determinats casos en els quals els ecosistemes fluvials es veuen greument afectats. Les organitzacions denuncien el desinterès de l’actual govern català a aplicar les directrius contingudes en el Pla, a més de la inexistència de mesures per solucionar alguns d’ells.

Els conflictes que aquest informe analitza són:

  • Incompliment de cabals de manteniment en l’Alt Ter per l’impacte causat per la captació d’aigua de les minicentrals hidroelèctriques i en el Baix Ter principalment pel transvasament d’aigua a Barcelona.
  • Incompliment de cabals al Gaià a partir de la captació d’aigua de Repsol per a la refrigeració de la Petroquímica de Tarragona, quan disposa d’un proveïment alternatiu mitjançant l’aprofitament dels efluents de les depuradores de la zona.
  • Inexistència i no implementació de mesures que recondueixin la greu contaminació dels aqüífers per nitrats procedents de les dejeccions ramaderes. A causa d’això el 47% dels aqüífers de Catalunya no pot aprofitar-se per al seu consum.
  • La no aplicació de mesures adequades en l’explotació minera de Potasa al Llobregat està suposant una gran salinització del riu Llobregat, riu que no hem d’oblidar abasteix a un 50% de la població de la Regió Metropolitana de Barcelona, la qual és de gairebé 5 milions de persones.
  • La urbanització de moltes zones inundables de Catalunya amb el greu risc que comporta. Destacant a títol il·lustratiu el cas de l’ocupació en la confluència de l’Anoia i el Llobregat a Martorell.

“Demanem a Peter Gammeltoft, com a Cap de la Unitat d’Aigua de la Comissària de Medi ambient que exigeixi al Govern espanyol o per delegació de competències al Govern català, l’estricte compliment del calendari del “Pla de Gestió” i que a la propera revisió del 2015 es contemplin les mesures necessàries per resoldre els greus casos denunciats”, destaca Jesús Soler portaveu del Grup de Defensa del Ter.

Al seu torn, Quim Pérez, portaveu d’Ecologistes en Acció manifesta “No hauríem de responsabilitzar únicament a l’Agència Catalana de l’Aigua, quan el seu treball ha estat tot el rigorós que els ha estat possible, si no que hem de demanar responsabilitats al Govern Català de la poca sensibilitat que mostra davant la greu situació dels nostres ecosistemes fluvials”.

Peter Gammeltoft (Cap de la Unitat Protecció de l’Aigua i de la Comissió Europea) s’ha mostrat concernit davant aquesta denúncia i, sobre aquest tema, el comissari ha declarat: «les excepcions solament s’acceptaran sota justificacions molt restrictives». A més, Jorge Rodríguez, un dels seus assistents, ha afegit que el Pla Hidrològic de Conques Internes de Catalunya va ser avaluat en el seu moment molt positivament, però són conscients que no s’estan implementant la gran majoria de mesures contemplades en el Pla.

Finalment les organitzacions catalanes, Ecologistes en Acció, el Grup de Defensa del Ter, Enginyeria sense Fronteres i Aigua és Vida participen en aquest viatge juntament amb altres 18 organitzacions i plataformes [1] procedents de tot l’Estat espanyol per presentar 60 propostes de millora de la legislació europea d’aigües.

En aquest document es posa l’accent principalment en la necessitat d’incorporar a la Directiva Marco d’Aigua, els cabals de manteniment, la titularitat pública dels serveis, i el reconeixement explícit del dret humà a l’aigua i al sanejament, com han demandat prop de dos milions d’europeus i europees en la primera Iniciativa Ciutadana Europea que s’ha engegat des que va aprovar aquest mecanisme de democràcia directa.

Organizaciones denuncian que la Generalitat de Catalunya no está implementando las medidas contempladas en el “Pla de gestió de districte de conca fluvial de Catalunya”

Ecologistes en Acció, Grup de Defensa del Ter, Enginyeria sense Fronteres i Aigua és Vida con el apoyo de Associació Naturalista de Girona, Martorell Viu, Prou Sal, Plataforma Salvem el Gaià, Som lo que Sembrem, y IAEDEN entregan a Peter Gammeltoft, Jefe de la Unidad de Protección del Agua de la Comisión Europea, un informe denunciando los mayores conflictos hídricos de las Cuencas Internas de Catalunya y la poca voluntad política del Gobierno de la Generalitat de Catalunya en implementar las medidas contenidas en el Plan de Gestión de Catalunya que se incorporaron, aprobaron por el Parlament de Catalunya y fueron presentadas en la Comisión Europea.

Informe Los conflictos hídricos más importantes de las Cuencas Internas de Catalunya

El Informe titulado «Los conflictos hídricos más importantes de las Cuencas Internas de Catalunya» pone de relieve la existencia de determinados casos en los que los ecosistemas fluviales se ven gravemente afectados. Denunciamos el desinterés del actual gobierno catalán en aplicar las directrices contenidas en el Plan, además de la inexistencia de medidas para solucionar algunos de ellos.

Los conflictos que este informe analiza son:

  • Incumplimiento de caudales de mantenimiento en el Alto Ter por el impacto causado por la captación de agua de las minicentrales hidroeléctricas y en el Bajo Ter principalmente por el trasvase de agua a Barcelona.
  • Incumplimento de caudales en el Gaià a partir de la captación de agua de Repsol para la refrigeración de la Petroquímica de Tarragona, cuando dispone de un abastecimiento alternativo mediante el aprovechamiento de los efluentes de las depuradoras de la zona.
  • Inexistencia y no implementación de medidas que reconduzcan la grave contaminación de los acúiferos por nitratos procedentes de las deyecciones ganaderas. Debido a ello el 47% de los acuíferos de Catalunya no puede aprovecharse para su consumo.
  • La no aplicación de las medidas adecuadas en la explotación minera de Potasa en el Llobregat está suponiendo una gran salinización del río Llobregat que no debemos olvidar que alimenta a un 50% de la población de la Región Metropolitana de Barcelona, la cual es de casi 5 millones de personas.
  • La urbanización de muchas zonas inundables de Catalunya con el grave riesgo que conlleva. Destacando a título ilustrativo el caso de la ocupación en la confluencia del Anoia i el Llobregat en Martorell.

“Pedimos a Peter Gammeltoft, como Jefe de la Unidad de Agua de la Comisaria de Medio Ambiente que exija al Gobierno del Reino de España o por delegación de competencias al Gobierno catalán el estricto cumplimiento del calendario del “Pla de Gestió” y que en la próxima revisión del 2015 se contemplen las medidas necesarias para resolver los graves casos denunciados”, destaca Jesús Soler portavoz del Grup de Defensa del Ter.

A su vez, Quim Pérez, portavoz de Ecologistes en Acció manifiesta “No deberíamos responsabilizar únicamente a la Agència Catalana de l’Aigua, cuando su trabajo ha sido todo lo riguroso que les ha sido posible, si no que debemos pedir responsabilidades al Gobierno Catalán de la poca sensibilidad que muestra ante la grave situación de nuestros ecosistemas fluviales”.

Peter Gammeltoft (Jefe de la Unidad Protección del Agua y de la Comisión Europea) se ha mostrado concernido ante dicha denuncia y, al respecto, el comisario ha declarado: «las excepciones solo se aceptarán bajo justificaciones muy restrictivas». Además, Jorge Rodríguez, uno de sus asistentes, ha añadido que el Plan Hidrológico de Cuencas Internas de Cataluña fue evaluado en su día muy positivamente, pero son conscientes de que no se están implementando la gran mayoría de medidas contempladas en el Plan.

Finalmente las organizaciones catalanas, Ecologistes en Acció, el Grup de Defensa del Ter, Enginyeria sense Fronteres i Aigua és Vida participan en este viaje junto con otras 18 organizaciones y plataformas [1] procedentes de todo el Estado español para presentar 60 propuestas de mejora de la legislación europea de aguas.

En este documento se hace especial hincapié en la necesidad de incorporar a la normativa comunitaria la necesidad de incorporar a la Directiva Marco de Agua los caudales de mantenimiento, la titularidad pública de los servicios, y el reconocimiento explícito del derecho humano al agua y al saneamiento, como han demandado cerca de dos millones de europeos y europeas en la primera Iniciativa Ciudadana Europea que se ha puesto en marcha desde que aprobó este mecanismo de democracia directa.

[1] Confederación de Ecologistas en Acción, Aigua es vida (Cataluña), Som lo que sembrem (Cataluña), Grup de Defensa del Ter (Cataluña), Plataforma de Defensa de l`Ebre (Cataluña), Marea Azul del Sur (Andalucía), Red Agua Pública (a nivel estatal), Ingeniería sin Fronteras (a nivel estatal), Plataforma Salvem el Gaià (Cataluña), Xúquer Viu (País Valencià), Red Andaluza de la Nueva Cultura del Agua (Andalucía), Cuenca Azul (Cuenca del Ebro), L’Associació de Naturalistas de Girona (Cataluña), Iaeden (Cataluña) y Asociación para la Conservación Piscícola y de los Ecosistemas Acuáticos del Sur (Andalucía).