Prospeccions: amenaça per a espècies marines, recursos pesquers i zones protegides

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

[Informe] Prospecciones

Espècies marines, recursos pesquers i zones protegides es veuen afectats indubtablement per les prospeccions d’hidrocarburs, d’acord a un Informe presentat per Ecologistas en Acció. Els permisos sol·licituds d’exploració van en augment, malgrat els impactes i l’oposició social generada en totes les zones afectades, des del Mar Mediterrani a les costes de Canàries, passant pel Cantàbric i el Golf de Cadis. La situació mostra la necessitat d’actualitzar la legislació sobre la recerca i explotació d’hidrocarburs, realitzar informes d’impacte ambiental exhaustius i recórrer als tribunals i les autoritats europees per frenar-les.

Representants de Catalunya, el País Valencià i Canàries van acudir a la presentació de l’informe avui a Madrid per exposar una situació que afecta cada vegada a més zones. L’estat espanyol té actualment 10 perforacions marines actives per a l’extracció de petroli o gas o instal·lacions d’emmagatzematge. Totes elles presenten un continu risc de contaminació per abocaments. A més, s’han autoritzat ja 30 noves àrees marines per a l’exploració de jaciments i possibles noves plataformes d’hidrocarburs i existeixen diversos permisos sol·licitats per autoritzar, que suposen multiplicar per quinze la superfície marina que ja s’està explotant. El nombre, en tot cas, canvia de forma constant. Aquesta mateixa setmana s’han donat a conèixer noves sol·licituds de permisos de recerca d’hidrocarburs de quatre petrolieres en el subsòl marí situat enfront de les costes de Tarragona, en el Delta de l’Ebre.

La gran majoria d’aquests permisos i sol·licituds coincideixen amb zones de zones d’alta producció biològica i biodiversitat, hàbitat i aliment per a moltes espècies marines. "En alguns casos coincideixen a més amb àrees de migració d’espècies en perill d’extinció, com és el cas de les tortugues marines en l’Estret de Gibraltar i Canàries", va explicar Angeliki Lysimachou, coautora de l’informe. "En el cas del Golf de València, el 75% de l’àrea de prospeccions coincideix amb un corredor de cetacis, que es va a declarar Zona Especialment Protegida d’Importància per al Mediterrani, sota la normativa del Conveni de Barcelona de protecció del Mar Mediterrani", va afirmar Carlos Arribas.

Les prospeccions d’hidrocarburs en el mar consisteixen en tècniques que produeixen detonacions d’ones acústiques d’alta intensitat (fins a 265 dB), a través de l’ús de canons d’aire comprimit, que es poden detectar a diversos quilòmetres de la seva font. Aquestes ones acústiques pertorben l’equilibri del mitjà marí ja que el so és el principal sentit d’orientació i percepció espacial para gairebé totes les espècies que ho habiten. "Els canons disparen cada deu segons de manera ininterrompuda durant mesos; no es tracta d’una simple ecografia, com diuen alguns polítics, sinó d’explosions equivalents a entre 30 i 100 quilos de càrregues de dinamita", va explicar Arribas, un altre dels autors de l’informe.

La contaminació acústica pot causar la mort a les espècies marines que es trobin prop del canó, provocar lesions físiques internes a distàncies de diversos metres fins a quilòmetres i canvis en el comportament de cetacis, tortugues marines, peixos i cefalòpodes a distàncies de desenes de quilòmetres. "En àrees properes a prospeccions sísmiques s’ha comprovat una reducció gairebé immediata en les captures de fins al 70% a causa que molts dels peixos s’allunyen de la zona", explica Lysimachou. El descens "pot donar-se a més a llarg termini, ja que ous, larves i els peixos petits són els més afectats".

Resulta contradictori que s’aposti per les prospeccions en zones fonamentals per la socioeconomía local i de gran biodiversitat. És el cas de Canàries, "on es planteja la creació d’un santuari de cetacis mentre pesa l’amenaça de les prospeccions", va explicar Noelia Sánchez. Un abocament en aigües ultraprofundas seria impossible de controlar, va subratllar Sánchez, que va apuntar fins i tot a problemes de proveïment d’aigua potable en cas d’accident. A Canàries s’han presentat milers d’al·legacions, s’esperen sentències judicials i es planteja un referèndum. Una mostra del rebuig generalitzat de la població que s’estén a totes les zones afectades.

Queda patent la necessitat d’establir una legislació actualitzada i completa sobre la recerca i explotació d’hidrocarburs en el medi marí, ja que actualment els requisits ambientals per a aquesta indústria vénen determinats per lleis generals sense que es donin condicionants ambientals particulars per a aquesta activitat, va explicar Arribas. Va apuntar a les queixes presentades per confraries de pescadors valencianes davant la Comissió Europea i la possibilitat que les autoritats comunitàries frenin projectes amb gran impacte en els recursos pesquers.

L’aposta i desenvolupament de les plataformes d’hidrocarburs en el mar respon a una acció d’últim recurs per mantenir un sistema amb gran impacte ambiental i finit. Les quantitats de petroli que es poden extreure són ridícules pel que fa al consum diari actual, va apuntar Arribas. Mentrestant, es desaprofita l’oportunitat d’apostar per energies accessibles i netes. És el cas de Canàries , que "podria ser la Dubai de les renovables" en comptes de veure’s amenaçada per les prospeccions.
Visitants connectats: 309