• Agricultura incompleix sistemàticament les lleis i els compromisos sobre conservació de la natura.
  • La conservació dels Parcs Naturals implica complir la normativa i posar-hi més recursos i no pas per cap «reorientació»

Les entitats Ecologistes en Acció, Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l’Empordà, Centre per la Sostenibilitat Territorial, Sociedad Geológica de España i la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, lamenten que després de quatre anys de decisions polítiques contràries a la conservació de la natura, ara el Conseller Pelegrí anunciï un “Pla Estratègic de Parcs naturals” que no respon a les necessitats de gestió del medi natural ni a les exigències legals.

“Catalunya ha passat de ser capdavantera en conservació de la natura a estar a la cua d’Espanya, i Espanya està a la cua d’Europa en molts aspectes”. Les entitats conservacionistes han resumit així la situació de la protecció del medi natural al país, i han recordat que han estat els successius governs de la Generalitat els responsables d’aquesta situació, que en els darrers cinc anys s’ha agreujat enormement.

Si les intencions del Departament d’Agricultura anessin en la línia d’alguna de les mesures anunciades (creació de l’Observatori de la Biodiversitat, impuls a la Carta de Turisme Sostenible i creació de la marca “Fet als parcs”, els ecologistes veurien amb bons ulls la presentació del Conseller del paquet de mesures. Malauradament, denuncien una sèrie d’aspectes crítics.

Pla Estratègic, tard i malament

Un Pla Estratègic podria tenir sentit al començament d’una legislatura, quan el Govern encara un període nou per a gestionar una àrea, com ara els Parcs Naturals. Presentar aquest Pla a 8 mesos de les eleccions, és poc útil i menys creïble, quan durant les dues darreres legislatures (quatre anys i mig) les accions han anat en sentit contrari al que ara s’anuncia.

Els ecologistes consideren que el que necessita Catalunya no és un Pla Estratègic de Parcs, sinó dotar les eines legals necessàries per a la gestió del medi natural: Llei del Patrimoni Natural i la biodiversitat (la vigent és del 1985, totalment desfasada), Plans Especials i Plans d’Ús i Gestió dels espais naturals protegits, catàleg de fauna amenaçada, etc. Totes aquestes mesures han d’estar inserides dins de la lògica d’una Estratègia Catalana de Conservació de la Biodiversitat, tal com exigeix la Convenció de Nacions Unides de la Biodiversitat, d’obligat compliment. Aquesta Estratègia hauria de definir les accions que, de manera transversal, el Govern hauria d’aplicar a totes les polítiques sectorials per tal de garantir la conservació de la biodiversitat, no únicament al Departament responsable directe del medi.

La participació, a les beceroles

Els tímids inicis de processos participatius dels anys 80 i 90 del segle passat van quedar estancats, i avui en dia no existeixen processos ni òrgans que garanteixin una plena participació de les organitzacions socials, científiques i la ciutadania interessada en els espais protegits. Als parcs naturals en general no hi ha òrgans participatius, i el Consell de Protecció de la Natura (creat per la Llei 12/1985), deficitari de per si perquè no hi participen moltes organitzacions de conservació de la natura, ara es pretén modificar “per vincular-lo més al Departament…”, cosa que sona a controlar políticament aquest òrgan assessor que s’ha tornat incòmode perquè ha emès informes contraris als interessos del Govern de torn. La proposta de crear un nou “Consell de Parcs” també resulta sorprenent, quan el CPN ja podria fer-ne les funcions si se’l convertís en un òrgan prou representatiu i amb suport al seu funcionament.

Així mateix, els Òrgans Rectors estan encarcarats en un model desfasat, que no acaba de ser ni un òrgan de govern (no té atribucions executives), ni de participació (la representació d’agents socials és mínima). En canvi, el Govern té el mandat d’elaborar un Decret per a dissenyar els òrgans rectors i de participació dels Parcs Naturals des del 2006 (Llei 12/2006), i no ha complert amb l’obligació legal.

Quin nou model de gestió?

Sorprèn que el Conseller Pelegrí insisteixi en parlar d’un nou model de gestió dels Parcs, sense definir-lo ni concretar-ne les característiques. La Federació de parcs d’Espanya (Europarc) ha consensuat durant tres dècades un model de gestió basat en tres eixos de treball: conservació de la natura, ús públic i desenvolupament socioeconòmic, en què òbviament l’objectiu primordial dels espais naturals protegits és assolir la conservació dels valors naturals (espècies, ecosistemes, geologia, paisatge) pels quals varen ser declarats.

Les afirmacions del Conseller sobre una “nova gestió multifuncional” porten a pensar que la conservació de la natura pugui deixar de ser el sentit essencial dels parcs per a ser només una part accessòria. La insistència en la “rendibilitat econòmica” dels parcs, en la creació de “mecanismes de finançament innovadors”, o en la “implicació privada” en els espais naturals protegits mostren per les organitzacions que darrera d’aquest canvi «d’orientació» hi ha un gir clar cap a la mercantilització de la natura alineada a la política del govern espanyol amb la recent aprovació de la Llei de Parcs Nacionals o la Llei d’avaluació ambiental i la Llei de costes.

Canviar la figura del Director-conservador no aporta res de positiu per a la natura ni per als equips

L’altre anunci estrella ha estat el de redefinir la figura del responsable de parc natural. Si fins ara els Directors (molts d’ells sense nomenament formal i sense reconeixement de les seves atribucions i responsabilitat) tenien un perfil clarament encarat a la conservació, la redefinició que pretén Pelegrí va en la línia de situar més “gerents” que no pas experts en gestió i conservació, en coherència amb el que es deia al punt anterior. “Aquesta redefinició podria ser una estratègia per a treure’s del mig alguna persona incòmoda, al capdavant d’algun dels Parcs Naturals de la Generalitat”, han matisat els conservacionistes.

Els equips de gestió dels Parcs no necessiten “optimització”, sinó increment de dotació, millor organització i atribució de funcions. La mateixa Llei 12/2006 encomanava al Govern a establir la composició, competències i funcionament dels Òrgans Gestors dels Parcs, cosa que en 9 anys els diferents Governs han estat incapaços de fer. “Si la intenció fos millorar la tasca de promoció socioeconòmica, complementària a la conservació, el que es faria des del Govern és dotar els parcs amb tècnics de promoció socioeconòmica, però això mai s’ha volgut fer”, han afegit els ecologistes.

Els actuals Director General de Medi Natural (Antoni Trasobares) i Conseller d’Agricultura i Medi Natural (Josep Maria Pelegrí) no coneixen de primera mà la realitat dels parcs ni dels seus equips de gestió atès que no han volgut reunir-se amb els directors ni amb els equips dels Parcs per a conèixer la problemàtica concreta i les necessitats.

Per aquests motius, les entitats signants rebutgen frontalment les intencions del Govern de canviar la figura del Director de Parc Natural.

Anunciant un Pla Estratègic a la Junta dels Aiguamolls

Les entitats troben igualment lamentable que el Departament hagi optat per a una posada en escena de la presentació del pla estratègic a la reunió de la Junta de Protecció del PNAE que, al seu entendre, es va convocar per les repetides queixes sobre la gestió i l’estat d’aquest espai protegit. La presentació del pla estratègic no constava a l’ordre del dia de la Junta, però no va deixar temps per adreçar i debatre els punts conflictius que s’han fet públics darrerament.

Finalment, les entitats conservacionistes recorden que una unanimitat sense precedents d’organitzacions ambientals, científiques i professionals de la conservació del medi natural fa un any que denuncien les dràstiques retallades i accions negatives del Govern de la Generalitat amb la gestió del medi natural. Al blog https://defensapatrimoninatural.wordpress.com hi apareix la Declaració (lliurada al President de la Generalitat i al Parlament de Catalunya), així com les diferents denúncies públiques efectuades. El Govern de la Generalitat no ha respost ni a una sola de les reivindicacions fins a la data d’avui.

  • Agricultura incumple sistemáticamente las leyes y los compromisos sobre conservación de la naturaleza.
  • La conservación de los Parques Naturales implica cumplir la normativa y poner más recursos y no ninguna «reorientación»

Las entidades Ecologistas en Acción, Asociación de Naturalistas de Girona, IAEDEN-Salvamos l’Empordà, Centro por la Sostenibilidad Territorial, Sociedad Geológica de España y la Coordinadora para la Salvaguarda del Montseny, lamentan que después de cuatro años de decisiones políticas contrarias a la conservación de la naturaleza, ahora el Conseller Pelgrí anuncie un “Plan Estratégico de Parques naturales” que no responde a las necesidades de gestión del medio natural ni a las exigencias legales.

“Cataluña ha pasado de ser líder en conservación de la naturaleza a estar a la cola de España, y España está a la cola de Europa en muchos aspectos”. Las entidades conservacionistas han resumido así la situación de la protección del medio natural en el país, y han recordado que han sido los sucesivos gobiernos de la Generalitat los responsables de esta situación, que en los últimos cinco años se ha agravado enormemente.

Si las intenciones del Departamento de Agricultura fueran en la línea de alguna de las medidas anunciadas (creación del Observatorio de la Biodiversidad, impulso a la Carta de Turismo Sostenible y creación de la marca “Hecho a los parques”, los ecologistas verían con buenos ojos la presentación del Consejero del paquete de medidas. Desgraciadamente, denuncian una serie de aspectos críticos.

Pla Estratégico, tarde y mal

Un Plan Estratégico podría tener sentido a comienzos de una legislatura, cuando el Gobierno todavía tiene un periodo nuevo para gestionar una área, como por ejemplo los Parques Naturales. Presentar este Plan a 8 meses de las elecciones, es poco útil y menos creíble, cuando durante las dos últimas legislaturas (cuatro años y medio) las acciones han ido en sentido contrario al que ahora se anuncia.

Los ecologistas consideran que lo que necesita Cataluña no es un Plan Estratégico de Parques, sino dotar las herramientas legales necesarias para la gestión del medio natural: Ley del Patrimonio Natural y la Biodiversidad (la vigente es del 1985, totalmente desfasada), Planes Especiales y Planes de Uso y Gestión de los espacios naturales protegidos, catálogo de fauna amenazada, etc. Todas estas medidas tienen que estar insertadas dentro de la lógica de una Estrategia Catalana de Conservación de la Biodiversidad, tal como exige la Convención de Naciones Unidas de la Biodiversidad, de obligado cumplimiento. Esta Estrategia tendría que definir las acciones que, de manera transversal, el Gobierno tendría que aplicar a todas las políticas sectoriales para garantizar la conservación de la biodiversidad, no únicamente el Departamento responsable directo del medio.

La participación, «a les beceroles»

Los tímidos inicios de procesos participativos de los años 80 y 90 del siglo pasado quedaron estancados, y hoy en día no existen procesos ni órganos que garanticen una plena participación de las organizaciones sociales, científicas y la ciudadanía interesada en los espacios protegidos. En los parques naturales en general no hay órganos participativos, y el Consejo de Protección de la Natura (creado por la Ley 12/1985), deficitario de por si porque no participan muchas de las organizaciones de conservación de la naturaleza, ahora se pretende modificar “para vincularlo más al Departamento…”, cosa que suena a controlar políticamente este órgano asesor que se ha vuelto incómodo porque ha emitido informes contrarios a los intereses del Gobierno de turno. La propuesta de crear un nuevo “Consejo de Parques” también resulta sorprendente, cuando el CPN ya podría hacer las funciones si se convirtiera en un órgano bastante representativo y con apoyo a su funcionamiento.

Así mismo, los Órganos Rectores están anclados en un modelo desfasado, que no acaba de ser ni un órgano de gobierno (no tiene atribuciones ejecutivas), ni de participación (la representación de agentes sociales es mínima). En cambio, el Gobierno tiene el mandato de elaborar un Decreto para diseñar los órganos rectores y de participación de los Parques Naturales desde el 2006 (Ley 12/2006), y no ha cumplido con la obligación legal.

Qué nuevo modelo de gestión?

Sorprende que el Consejero Peregrino insista en hablar de un nuevo modelo de gestión de los Parques, sin definirlo ni concretar las características. La Federación de parques de España (Europarc) ha consensuado durante tres décadas un modelo de gestión basado en tres ejes de trabajo: conservación de la naturaleza, uso público y desarrollo socioeconómico, en que obviamente el objetivo primordial de los espacios naturales protegidos es lograr la conservación de los valores naturales (especies, ecosistemas, geología, paisaje) por los cuales fueron declarados.

Las afirmaciones del Consejero sobre una “nueva gestión multifuncional” traen a pensar que la conservación de la naturaleza pueda dejar de ser el sentido esencial de los parques para ser sólo una parte accesoria. La insistencia en la “rentabilidad económica” de los parques, en la creación de “mecanismos de financiación innovadores”, o en la “implicación privada” en los espacios naturales protegidos muestran para las organizaciones que detrás de este cambio «de orientación» hay un giro claro hacia la mercantilitzación de la naturaleza alineada a la política del gobierno español con la reciente aprobación de la Ley de Parques Nacionales o la Ley de evaluación ambiental y la Ley de costas.

Cambiar la figura del Director-conservador no aporta nada de positivo para la naturaleza ni para los equipos

El otro anuncio estrella ha sido redefinir la figura del responsable de parque natural. Si hasta ahora los Directores (muchos de ellos sin nombramiento formal y sin reconocimiento de sus atribuciones y responsabilidad) tenían un perfil claramente encarado a la conservación, la redefinición que pretende Pelegrí va en la línea de situar más “gerentes” que no expertos en gestión y conservación, en coherencia con lo que se decía en el punto anterior. “Esta redefinición podría ser una estrategia para sacarse del medio alguna persona incómoda, al frente de alguno de los Parques Naturales de la Generalitat”, han matizado los conservacionistas.

Los equipos de gestión de los Parques no necesitan “optimización”, sino incremento de dotación, mejor organización y atribución de funciones. La misma Ley 12/2006 encomendaba en el Gobierno a establecer la composición, competencias y funcionamiento de los Órganos Gestores de los Parques, cosa que en 9 años los diferentes Gobiernos han sido incapaces de hacer. “Si la intención fuera mejorar la tarea de promoción socioeconómica, complementaria a la conservación, lo que se debería hacer desde el Gobierno es dotar los parques con técnicos de promoción socioeconómica, pero esto nunca se ha querido hacer”, han añadido los ecologistas.

Los actuales Director General de Medio Natural (Antoni Trasobares) y Conseller de Agricultura y Medio Natural (Josep Maria Pelegrí) no conocen de primera mano la realidad de los parques ni de sus equipos de gestión dado que no han querido reunirse con los directores ni con los equipos de los Parques para conocer la problemática concreta y las necesidades.

Por estos motivos, las entidades firmantes rechazan frontalmente las intenciones del Gobierno de cambiar la figura del Director de Parque Natural.

Anunciando un Plan Estratégico a la Junta de los Aiguamolls

Las entidades encuentran igualmente lamentable que el Departamento haya optado por una puesta en escena de la presentación del plan estratégico en la reunión de la Junta de Protección del PNAE que, a su entender, se convocó por las repetidas quejas sobre la gestión y el estado de este espacio protegido. La presentación del plan estratégico no constaba en el orden del día de la Junta, pero no dejó tiempo para dirigir y debatir los puntos conflictivos que se han hecho públicos últimamente.

Finalmente, las entidades conservacionistas recuerdan la unanimidad sin precedentes de organizaciones ambientales, científicas y profesionales de la conservación del medio natural hace un año en denunciar los drásticos recortes y acciones negativas del Gobierno de la Generalitat con la gestión del medio natural. Al blog https://defensapatrimoninatural.wordpress.com aparece la Declaración (entregada al Presidente de la Generalitat y en el Parlamento de Cataluña), así como las diferentes denuncias públicas efectuadas. El Gobierno de la Generalitat no ha respondido ni a una sola de las reivindicaciones hasta la fecha de hoy.