Fukushima+4: la tragèdia continua

Inicio

4t Aniversari de Fukushima
La tragèdia continua

Ecologistes en Acció, quan es compleixen 4 anys de l’accident, ha mostrat la seua alarma sobre la situació en la central de Fukushima Dai-ichi (Japó). L’organització ecologista denuncia que encara no es coneix l’estat dels reactors 1, 2 i 3, que resulta imprescindible per a actuar-hi, i que l’aigua radioactiva continua arribant al mar. Qüestió que s’agreujarà ja que es preveu abocar milers de tones més d’aigua contaminada.

El dimecres dia 11 de març es compleixen 4 anys de l’accident de Fukushima. En aquests moments es constata que han fracassat tots els intents d’impedir que l’aigua subterrània contaminada arribe al mar. Després de la realització de complexes obres que van incloure un mur subterrani, un mur de gel i bombaments, ha tornat a aparéixer contaminació prop dels reactors accidentats que van patir la fusió del nucli.

El volum d’aigua radioactiva emmagatzemada ha anat augmentant sense parar i supera ja les 300.000 tones (120 piscines olímpiques). Encara que el volum disponible arriba a les 800.000 tones, resulta obvi que al ritme que es produeix pot sobreeixir en uns anys. S’ha proposat fins i tot abocar aigua radioactiva de l’emmagatzemada al mar, la qual cosa significaria afegir una insensatesa més al cúmul de les què han acompanyat l’accident de Fukushima.

La contaminació radioactiva s’ha estés per l’efecte dels corrents marins i les espècies de peixos migratoris. Els efectes poden ser catastròfics per al Japó, un país on es consumeixen ingents quantitats de peix i algues, i per a la resta del món, inclòs el nostre país, no sols pel consum sinó també perquè la seua flota pesquera és de les majors del món. De fet, el Japó és el primer consumidor de peix per habitant i Espanya n’és el segon.

Per si açò fóra poc, se sap amb certesa que els nuclis dels reactors 1, 2 i 3 es van fondre durant l’accident, però s’ignora el seu estat exacte. Segons Ecologistes en Acció, fins ara cap mètode ha servit per a avaluar l’estat del combustible nuclear fos. Les simulacions mostren que el combustible nuclear ha fos la caixa del reactor número 1 i és quasi segur que es troba en el fons de la contenció.

D’altra banda, les contencions estan clivellades a causa dels danys de l’accident, per la qual cosa l’aigua pot entrar en contacte amb el combustible gastat i augmentar molt la seua contaminació amb elements pesants com l’estronci. Es pensa a avaluar els reactors mitjançant cambres de muons per a conéixer el seu estat exacte. El més probable és que no es puga recuperar el combustible i s’haja de fabricar un sarcòfag per a mantenir l’inventari dels nuclis contingut per a tota l’eternitat.

Davant de tot açò, Ecologistes en Acció ha convocat diversos actes de record i denúncia amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre la perillositat de mantenir les centrals nuclears en funcionament i demanar el seu tancament, començant de manera urgent a causa de la seua inseguretat per aquelles que tinguen 30 o més anys d’antiguitat.

L’organització ecologista ha sol·licitat a Kazuhiko Koshikawa, ambaixador del Japó a l’Estat espanyol, una reunió per a tractar aquestos temes i lliurar-li, dins d’una campanya internacional, un escrit amb set peticions al primer ministre del Japó, Sr. Shinzo Abe.

Fukushima: convocatòries

Divendres 6 de marçDissabte 7 de marçDiumenge 8 de marçDilluns 9 de marçDimarts 10 de marçDimecres 11 de març
Visitants connectats: 847