Catalunya ha de reconèixer aquest Dret Humà en la propera legislatura, en la línia del Compromís per l'Aigua adoptat per nombroses forces polítiques.

El Parlament Europeu va aprovar dimarts dia 8 de setembre la majoria d'aspectes recollits en la ponència que defensava la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), la primera de les seves característiques que arriba a les institucions europees després de recollir prop de 2 milions de suports.

Les línies bàsiques del text aprovat pel Parlament Europeu inclouen:

  • Reconèixer i legislar el Dret Humà a l'Aigua i el Sanejament, en la línia del plantejament que féu l'ONU el 2010;
  • Excloure l'aigua dels acords comercials que està negociant la UE, com l'Acord Transatlàntic pel Comerç i la Inversió -TTIP- o l'Acord en Comerç de Serveis -TISA-;
  • Protegir de forma permanent el servei d'aigua de la directiva de concessions europea.
  • Fer una crida a la troika per a que deixi de promoure la privatització del servei d'aigua.

La votació ha anat precedida d'una nova mobilització ciutadana en la que s'han enviat més d'11.000 cartes als eurodiputats/des demanant el seu vot favorable a la ICE.

Així doncs, es tracta d'un posicionament clar contra les polítiques d'austeritat i sabotatge que hem estat vivint durant tants anys. La Comissió no pot mirar cap a un altre cantó davant d'aquest clam democràtic de la ciutadania.


Implicacions a Catalunya

A casa nostra el Dret Humà a l'Aigua i el Sanejament tampoc està reconegut i veiem algunes de les conseqüències més salvatges d'aquesta política mercantil, com són les 120.000 persones que es quedaren sense aigua l'any passat per motius econòmics o el 84% de la població afectada per un model de gestió privada nefast.

La recent aprovació al Parlament de Catalunya de la ILP sobre habitatge i pobresa energètica, així com la signatura del Compromís per l'Aigua a Catalunya el mateix dimarts 8 de setembre per part de Catalunya Sí que es Pot, la CUP, ERC i el PSC són els contractes social que han assolit les formacions polítiques per, de cara a la legislatura que comença el 28S, implementar unes polítiques d'aigua que defensin el bé comú i no els grans interessos.

Des d'Aigua és Vida, en la qual participa Ecologistes en Acció, volem recordar que no acceptarem cap pas enrere ni dilació en el temps com a excuses per no impulsar una política d'aigua no mercantil i democràtica, i que tant la ICE aprovada pel Parlament Europeu com el Compromís per l'Aigua a Catalunya són només el primer pas per la construcció d'un nou model de serveis públics basat en els béns comuns.

En el següent enllaç podeu llegir el comunicat del Moviment Europeu per l'Aigua.