PDF - 1.7 MB
Report: Mind the Gap 2015 – Closing the chasm between test and real-world car CO2 emissions

Els nous automòbils, incloent els models Mercedes classe A, C i I, el BMW serie 5 i el Peugeot 308, actualment consumeixen al voltant d'un 50% més de combustible que el que van indicar els resultats de les seves proves de laboratori, segons revelen nous estudis recopilats per Transport & Environment (T&I), federació europea de la qual forma part Ecologistes en Acció.

La bretxa entre el comportament oficial i la vida real de molts models d'automòbils Mind the Gap ha crescut tant que no pot ser explicada mitjançant els mètodes habituals de manipulació de proves (desconnexió de l'alternador, ús de rodes especials, etc.). Encara que això no constitueix en si mateix una evidència que s'estiguin utilitzant dispositius trucats que distorsionin els resultats de les proves de consum de combustible, els governs de la UE han d'escometre una recerca exhaustiva sobre aquest tema. Aquesta recerca ha d'ampliar-se als dispositius de mesurament d'emissions de CO2, especialment després de l'escàndol pel cas Volkswagen.

La bretxa oficial entre els resultats de les proves oficials d'emissions de CO2 i d'estalvi de combustible i el seu comportament en la vida real ha augmentat des d'un 8% en 2001 fins a un 40% de mitjana en 2014, segons l'informe Mind the Gap de 2015 de Transport & Environment (T&I), federació europea de la qual forma part Ecologistes en Acció. Aquest informe analitza el consum de combustible en carretera i destaca els abusos practicats pels fabricants d'automòbils en relació a les actuals proves, així com el fracàs de les autoritats reguladores de la UE per acabar amb els buits legals. La bretxa s'ha convertit en un abisme i, de no prendre mesures, probablement augmenti al 50% de promitg pel 2020.

Aprofitant els buits legals en el procediment de les proves (fins i tot conegudes diferències entre la conducció en la vida real i en els simuladors de maneig), les emissions de CO2 dels automòbils en carretera poden ser un 40-45% superiors als mesuraments en laboratori. Per a alguns models, la bretxa mitjana entre els resultats dels proves i la conducció en la vida real és superior al 50%. Els automòbils Mercedes presenten una bretxa mitjana entre el laboratori i la realitat del 48%, i els seus nous models classe A, C i I tenen una diferència superior al 50%. El model serie 5 de BMW i el Peugeot 308 estan just per sota del 50%. Les causes d'aquestes enormes diferències han de ser aclarides pels governs europeus tan aviat com sigui possible.

El sistema europeu per mesurar l'estalvi de combustible i les emissions de CO2 dels automòbils ha quedat completament desprestigiat. L'escàndol de Volkswagen probablement solament és la punta de l'iceberg i el que hi ha a sota és un abús generalitzat del sector automotriu de les proves que permeten als vehicles consumir un 50% més de combustible del que declaren

Segons l'estudi, la distorsió de les proves de laboratori estan costant a cada automobilista uns 450 euros extra a l'any en combustible en relació al que assenyalen les campanyes de màrqueting dels fabricants d'automòbils. La indústria de l'automòbil a més segueix intentant demorar la implementació en 2017 d'una nova prova (WLTP) que esmenaria alguns errors.

Enganyar als conductors, vulnerar la llei

De mitjana, dos terços de les millores declarades en les emissions de CO2 i en el consum de combustible des de 2008, han estat obtingudes mitjançant la manipulació de les proves amb solament un 13,3 g/km d'autèntic progrés en carretera en comparació de 22,2 g/km de ‘aire calent', segons l'informe. Això significa que, en els últims tres anys, no ha existit millora en l'estalvi de combustible dels nous vehicles en carretera. Solament Toyota hauria complert el seu objectiu al 2015 sense aprofitar la flexibilitat de les proves, mentre que les altres principals marques han aconseguit els límits permesos aprofitant els buits legals.

Aquesta bretxa creixent genera més dubtes sobre com a Europa els fabricants d'automòbils enganyen als seus clients presentant resultats d'eficiència de combustible molt millors en les proves que els que es poden aconseguir en la ruta. L'única solució és una recerca exhaustiva en les proves sobre emissions i d'estalvi de combustible i que totes les marques declarin si estan utilitzant pràctiques il·legals o injustes, com a dispositius trucats. També ha d'existir una reforma integral en el sistema de proves.

Els automòbils són responsables del 15% del total d'emissions de CO2 a Europa i són la major font d'emissions en el sector del transport. Les primeres normes obligatòries de la UE sobre emissions de carboni exigeixen que els fabricants d'automòbils limitin la mitjana per vehicle a un màxim de 130 grams de CO2 per km a l'any 2015 i 95 grams a l'any 2021.

Los automóviles son responsables del 15% del total de emisiones de CO2 en Europa y son la mayor fuente de emisiones en el sector del transporte. Las primeras normas obligatorias de la UE sobre emisiones de carbono exigen que los fabricantes de automóviles limiten el promedio por vehículo a un máximo de 130 gramos de CO2 por km para 2015 y 95 gramos para 2021.