Recorreran el sobreseïment de la querella per la fuga d’Ascó

  Sumari  

  Català

Ecologistes en Acció lamenta profundament, tot i que respectant-la, la resolució del jutjat de Gandesa en què acorda el sobreseïment provisional de les actuacions per la denúncia presentada arran de la fuita de partícules radioactives de la central nuclear Ascó (Tarragona). Ecologistes en Acció recorrerà la sentència perquè entén que sí que hi va haver delicte ecològic en el comportament dels operadors de la central.

Joaquín Bonfill Garcín jutge del jutjat nº 1 de Gandesa, ha estimat parcialment la sol·licitud de sobreseïment de l’Associació nuclear Ascó Vandellòs (ANAV) i ha acordat el sobreseïment provisional de les actuacions.

En la sentència, el jutge afirma que hi ha suficients elements que indiquen que efectivament es va produir la fuita de partícules radioactives (emissions ionitzants) que podien afectar el medi ambient i a la salut de les persones, però que de les diligències practicades no queda degudament justificada la perpetració d’un delicte.

Ecologistes en Acció d’acord amb el seu advocat Luis Oviedo ha presentat recurs contra aquesta resolució perquè estima que els fets produïts són prou greus com perquè no quedin impunes. Una fuita d’emissions ionitzants mai pot ser innòcua per a la salut humana, menys quan es guarda en secret i es permet a gairebé 2.000 nens visitar aquesta central després de la fuita, i aquesta es va estendre prou com per arribar a la cadena alimentària de les persones en els nombrosos cultius existents a la zona afectada per la fuita. Aquest escapament es va produir durant una recàrrega i es va deure a un menyspreu de la cultura de seguretat i a una assumpció de males pràctiques per part dels treballadors, que no tenen formació suficient.

A més de la fuita en si, els responsables de la central van cometre una sèrie d’actes dolosos: van manipular els detectors perquè no es produís una alarma, no van comunicar en temps i forma el fet al Consell de Seguretat Nuclear, que els va sancionar per això, van permetre que centenars d’adolescents (gairebé 2000) visitessin la central, malgrat conèixer que les partícules radioactives eren al recinte. Fins i tot va sortir de la central nuclear un camió amb contaminació radioactiva.

Per a Ecologistes en Acció resulta inadmissible que fets tan greus, que afecten la salut de les persones i al medi ambient, quedin impunes. Està prou acreditada la conducta dolosa dels responsables de la central i no és de rebut que la causa sigui sobresseguda.

A la mateixa comarca de la Ribera d’Ebre on està situada la CN d’Ascó, ha tingut lloc durant anys una afectació similar procedent de la fàbrica d’Ercros situada a Flix, d’on després de 100 anys d’explotació, segons la tesi doctoral de la Dra. Marta Pujadas, ens quedarà un romanent deutor de 500 milions d’euros que haurem de pagar la ciutadania.

La fuita radioactiva d’Ascó no pot quedar impune, perquè fets com aquests són els que fan que la ciutadania perdi la confiança en la justícia, per la qual cosa esperem que s’estimi el recurs presentat i els responsables d’aquest accident puguin assumir la seva responsabilitat en uns fet tant greus. D’aquesta manera s’evitarà la impunitat amb què compten les agressions al medi ambient que, en aquests casos, posen fins i tot en perill la vida i la salut de les persones.
Visitants connectats: 431