Divendres passat el Consell de Ministres va acordar la declaració de les primeres 82 reserves naturals fluvials, és a dir, trams fluvials amb escassa o nul·la intervenció humana i amb un molt bon estat ecològic. Resulta un fet molt positiu, doncs queda garantida de cara al futur la protecció dels rius millor conservats de les demarcacions hidrològiques sota tutela de l'administració central (Tajo, Duero, Guadiana, Guadalquivir, Xúquer, Segura, Ebre, Miño-Sil i Cantàbric). Ecologistes en Acció mostra la seva satisfacció, doncs nou de les reserves declarades van ser proposades per l'organització ecologista.

Estem davant un primer pas de cara a garantir la protecció dels millors rius de la Península Ibèrica, ja que en aquest acord s'han declarat solament aquells trams fluvials identificats en els plans hidrològics amb «molt bon estat ecològic». En els propers mesos s'espera que es declarin els corresponents a les conques internes sota tutela de les comunitats autònomes (Catalunya, Andalusia i Galícia), que sumaran unes 75 reserves fluvials, amb 570 quilòmetres més.

També queda pendent la declaració d'aquells rius identificats com a reserves naturals fluvials en els plans hidrològics però que no aconsegueixen el «molt bon estat ecològic». Aquesta declaració queda pendent de l'entrada en vigor d'una modificació legislativa, del Reglament del Domini Públic Hidràulic, actualment en tramitació.

Després de la culminació d'aquest procés, si tot transcorre com està previst, es comptarà amb una xarxa de reserves naturals fluvials suficientment representativa de la tipologies de rius existents al país.

De les 82 reserves declarades, nou d'elles ho han estat a proposta de l'organització després d'un treball d'identificació realitzat en les conques del Guadiana i el Segura entre 2014 i 2015. Així, 352 quilòmetres de rius no identificats inicialment per les confederacions hidrogràfiques han estat inclosos en l'acord actual gràcies a Ecologistes en Acció.