Activistes dels cinc continents es reuneixen avui a París en la major trobada internacional d'aquest tipus, organitzada amb motiu del dia internacional contra el fracking i la cimera del clima. En la trobada s'escolten les veus de les experiències de resistències a aquesta activitat en diversos racons del planeta. Allí on sorgeix un projecte de fracking, apareix de forma immediata un moviment social de contestació. Durant aquesta trobada es discuteixen estratègies de resposta que s'han anat mostrat efectives a l'hora de frenar aquesta activitat i es coordinaran accions internacionals per al futur a curt termini

En ocasió del quart Global Frackdown, que aquest any s'ha celebrat durant tot el mes de novembre, 1.250 organitzacions de més de 60 països han dirigit una carta als líders mundials per demanar-los que a París acordin una prohibició global al fracking i deixin els combustibles fòssils en el subsòl, d'acord amb el que la ciència estableix per garantir que la temperatura a final de segle no augmenti per sobre de 2ºC.

Lluny d'això, els líders mundials reunits a la cimera del clima, la COP21, són a punt d'aprovar un acord que planteja una impossible fugida cap a davant per la mateixa senda fòssil que ens ha portat fins a aquí. La crema de combustibles fòssils és la principal causa de canvi climàtic. No obstant això l'acord de París, que pretén marcar la ruta de la lluita climàtica a partir de 2020, ni tan sols esmenta els combustibles fòssils. Les pressions dels països rics han possibilitat que l'acord elimini les esment a la descarbonització de l'economia cap a la segona meitat del segle. És a dir, els països es comprometen en teoria a reduir l'augment de temperatura, però no a deixar de cremar petroli, gas i carbó. Aquesta quadratura del cercle dóna una pilota d'oxigen a la continuació dels plans d'explotació d'hidrocarburs cada vegada més extrems, entre ells els extrets mitjançant fracking, i fa planejar l'amenaça d'una onada d'iniciatives de geoingeniería i altres falses solucions que pretendran limitar les emissions mitjançant tècniques de captura de carboni. A la llum d'aquesta interpretació s'entén la insistència d'alguns països per introduir en l'acord termes com a «neutralitat climàtica» o emissions «netes zero».

Ecologistes en Acció se suma a aquesta trobada internacional per denunciar el suport que el Govern espanyol està brindant al fracking amb els canvis legislatius que han permès sentències del Tribunal Constitucional contràries a les prohibicions establertes en algunes comunitats autònomes. En aquesta trobada s'alertarà al moviment internacional contra el fracking sobre la imminent amenaça sobre el nord de Burgos, on són a punt d'emetre's les declaracions d'impacte ambiental dels primers dotze pous exploratoris del nostre país. De ser positives aquestes declaracions, l'empresa BNK Petroleum podria començar a perforar de forma imminent.

La solidaritat internacional entre col·lectius ciutadans contra el fracking a tot el món s'ha demostrat com una de les grans fortaleses d'aquest moviment, que ha celebrat cada detenció o moratòria com una victòria pròpia.

Ecologistes en Acció ha aprofitat la COP21 per presentar un llibre coordinat per l'organització: Resistència global al fracking, amb 15 experiències de resistència a tot el món.