No són precisament actuacions barates, doncs actuacions semblants en trams de costa com aquesta han tingut un cost aproximat d’un milió i mig d’euros.

És un frau perquè no es tracta de «regenerar» cap ecosistema o unitat paisatgística, sinó de realimentar amb sorra (aquesta vegada ni tan sols la que correspondria al tram de costa que pretenen regenerar) platges que de nou perdran la sorra, i així fins a l’infinit i el més enllà. En el cas de Cala Vidre i altres platges de la Costa de l’Ametlla de Mar, que són espais protegits de la Xarxa Natura 2000, és un veritable atemptat ambiental perquè afecta directament a una de les praderies de Posidònia més importants del nostre litoral i amb un gran valor ecològic.

És un malbaratament perquè és una actuació efímera, inútil, amb data de caducitaMarítima Integrada.t, dilapidadora de recursos públics i que malgasta de forma inacceptable recursos econòmics que haurien de ser destinats a preservar el medi natural i ajudar a complir amb les diferents directives, com ara la Directiva Marc de l’Estratègia Marina -on s’estableix l’obligació d’aplicar una gestió dels mars i dels recursos marins basada en un enfocament ecosistèmic-, així com fomentar l’aplicació de la Política Marítima Integrada.

Les realimentacions de platges no aguanten més de cinc anys, ja que els temporals tornen a emportar-se la sorra. Si a això afegim que el Canvi Climàtic està provocant pujades en el nivell del mar que acceleraran els processos de pèrdua de sorres a les platges, davant els quals no serveix de res la «mitigació» (tirar més sorra), sinó la «adaptació» (recuperar les franges costaneres amb les seves funcions ecològiques preservades), comprovem la desraó de Costes i dels ajuntaments que hi donen suport, encara que aquest ara no sigui el cas de l’Ametlla de Mar.

Per una altra banda, dintre de la crisis ambiental i social en la que estem immersos, llençar milions d’euros és difícilment justificable en un context on calen, a més, cobrir mancances socials dramàtiques com ara els casos de pobresa alimentaria, energètica, precarietat o exclusió social.

Per tot això, Ecologistes en Acció implora un JA N’HI HA PROU! a les falses regeneracions i pràctiques antiecològiques. Exigim responsabilitat i respecte a les indicacions científiques i al sentit comú, que han demostrat fefaentment que les realimentacions de platges no serveixen per a res. Finalment anunciem que en cas d’haver base legal per presentar denúncia pel cas que ens ocupa de la costa de l’Ametlla de Mar, la qual cosa estem investigant, donarem suport a la denúncia que tenia preparada l’Ajuntament o presentarem una pròpia conjuntament amb altres entitats ambientals que també estan treballant en el cas.

Ecologistas en Acción denuncia la actuación del Magrama en la costa de La Ametlla de Mar

De nuevo la Demarcación de Costas (Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio ambiente) emprende obras de «regeneración». Esta vez le toca a una parte de la costa catalana más conservada y que preserva mejor sus espacios naturales. No son precisamente actuaciones baratas, pues actuaciones parecidas en tramos de costa como ésta han tenido un coste aproximado de un millón y medio de euros.

Es un fraude porque no se trata de «regenerar» ningún ecosistema o unidad paisajística, sino de realimentar con arena (esta vez ni siquiera la que correspondería al tramo de costa que pretenden regenerar) playas que de nuevo perderán la arena, y así hasta el infinito y más allá. En el caso de Cala Vidre y otras playas de la Costa de La Ametlla de Mar, que son espacios protegidos de la Red Natura 2000, es un verdadero atentado ambiental porque afecta directamente a una de las praderas de Posidonia más importantes de nuestro litoral y con un gran valor ecológico.

Es un derroche porque es una actuación efímera, inútil, con fecha de caducidad, dilapidadora de recursos públicos y que malgasta de forma inaceptable recursos económicos que tendrían que ser destinados a preservar el medio natural y ayudar a cumplir con las diferentes directivas, como por ejemplo la Directiva Marco de la Estrategia Marina -donde se establece la obligación de aplicar una gestión de los mares y de los recursos marinos basada en un enfoque ecosistémico-, así como fomentar la aplicación de la Política Marítima Integrada.

Las realimentacions de playas no aguantan más de cinco años, puesto que los temporales vuelven a llevarse la arena. Si a esto añadimos que el cambio climático está provocando subidas en el nivel del mar que acelerarán los procesos de pérdida de arenas a las playas, ante los cuales no sirve de nada la «mitigación» (echar más arena), sino la «adaptación» (recuperar las franjas costeras con sus funciones ecológicas preservadas), comprobamos la sinrazón de Costas y de los ayuntamientos que apoyan, aunque este ahora no sea el caso de La Ametlla de Mar.

Por otro lado, dentro de la crisis ambiental y social en la que estamos inmersos, tirar millones de euros es difícilmente justificable en un contexto donde hacen falta, además, cubrir carencias sociales dramáticas como por ejemplo los casos de pobreza alimentaria, energética, precariedad o exclusión social.

Por todo esto, Ecologistas en Acción implora un ¡basta! a las falsas regeneraciones y prácticas antiecológicas. Exigimos responsabilidad y respecto a las indicaciones científicas y al sentido común, que han demostrado fehacientemente que las realimentaciones de playas no sirven para nada. Finalmente anunciamos que en caso de haber base legal para presentar denuncia por el caso que nos ocupa de la costa de La Ametlla de Mar, cuestión que estamos investigando, apoyaremos a la denuncia que tenía preparada el Ayuntamiento o presentaremos una propia conjuntamente con otras entidades ambientales que también están trabajando en el caso.