Denuncien l’actuació del Magrama a la costa de L’Ametlla de Mar

  Sumari  

 Català

No són precisament actuacions barates, doncs actuacions semblants en trams de costa com aquesta han tingut un cost aproximat d’un milió i mig d’euros.

És un frau perquè no es tracta de "regenerar" cap ecosistema o unitat paisatgística, sinó de realimentar amb sorra (aquesta vegada ni tan sols la que correspondria al tram de costa que pretenen regenerar) platges que de nou perdran la sorra, i així fins a l’infinit i el més enllà. En el cas de Cala Vidre i altres platges de la Costa de l’Ametlla de Mar, que són espais protegits de la Xarxa Natura 2000, és un veritable atemptat ambiental perquè afecta directament a una de les praderies de Posidònia més importants del nostre litoral i amb un gran valor ecològic.

És un malbaratament perquè és una actuació efímera, inútil, amb data de caducitaMarítima Integrada.t, dilapidadora de recursos públics i que malgasta de forma inacceptable recursos econòmics que haurien de ser destinats a preservar el medi natural i ajudar a complir amb les diferents directives, com ara la Directiva Marc de l’Estratègia Marina -on s’estableix l’obligació d’aplicar una gestió dels mars i dels recursos marins basada en un enfocament ecosistèmic-, així com fomentar l’aplicació de la Política Marítima Integrada.

Les realimentacions de platges no aguanten més de cinc anys, ja que els temporals tornen a emportar-se la sorra. Si a això afegim que el Canvi Climàtic està provocant pujades en el nivell del mar que acceleraran els processos de pèrdua de sorres a les platges, davant els quals no serveix de res la "mitigació" (tirar més sorra), sinó la "adaptació" (recuperar les franges costaneres amb les seves funcions ecològiques preservades), comprovem la desraó de Costes i dels ajuntaments que hi donen suport, encara que aquest ara no sigui el cas de l’Ametlla de Mar.

Per una altra banda, dintre de la crisis ambiental i social en la que estem immersos, llençar milions d’euros és difícilment justificable en un context on calen, a més, cobrir mancances socials dramàtiques com ara els casos de pobresa alimentaria, energètica, precarietat o exclusió social.

Per tot això, Ecologistes en Acció implora un JA N’HI HA PROU! a les falses regeneracions i pràctiques antiecològiques. Exigim responsabilitat i respecte a les indicacions científiques i al sentit comú, que han demostrat fefaentment que les realimentacions de platges no serveixen per a res. Finalment anunciem que en cas d’haver base legal per presentar denúncia pel cas que ens ocupa de la costa de l’Ametlla de Mar, la qual cosa estem investigant, donarem suport a la denúncia que tenia preparada l’Ajuntament o presentarem una pròpia conjuntament amb altres entitats ambientals que també estan treballant en el cas.
Visitants connectats: 513