• El Document de negociacions presentat ahir incompleix el Compromís Social de l'Aigua a Catalunya signat per ERC i la CUP.
  • La proposta de Junts pel Si obligaria a desdir-se a la CUP del seu Compromís Social per l'Aigua a Catalunya i els seus anterior posicionament parlamentaris de recuperar ATLL.
  • Una Estructura d'Estat essencial per al País de nou es preten entregar als mercats.
  • El document permet mantenir fer negoci amb un Dret Humà fonamental com l'Aigua.

El text del document final de negociacions entre Junts pel Si i la CUP que aquesta última força política presentarà a la seva Assemblea el proper 27 de desembre a Girona per a la seva aprovació o derogació, incomprensiblement no incorpora la recuperació d'una estructura d'Estat essencial per a la construcció d'un nou país com és Aigües Ter – Llobregat. Junts pel Si entén que és un debat de model i que ha de resoldre's més endavant, després d'unes eleccions constituents que redactin la Constitució.

Aigua és Vida denunciem a l'opinió pública que aquest fet és un clar incompliment del Compromís per l'Aigua a Catalunya que varen signar CUP i ERC (formació que forma part de Junts pel Sí) i una clara concessió als postulats neoliberals, foscos i innegociables de Mas i CDC de facilitar els negocis d'amics (famílies Rodes i Godia), la multinacionals amb seu a Madrid ACCIONA i els Fons de Bancs Brasilers (BTG Pactual) amb el seu president André Esteve a la presó per temps indeterminat per presumptament haver participat en grans escàndols de corrupció.

Aigües Ter – Llobregat ha estat clau en el subministrament d'aigua de més de 120 municipis que van més enllà de la Regió Metropolitana de Barcelona donant servei a 4,5 milions de persones. La seva bona gestió com empresa pública va ser reconeguda amb el segon premi que el sr. Kofi Annan va lliurar-li en el marc de millor empresa pública de l'any en els Global Water Awards. Tanmateix, CDC només arribar al govern va obrir la porta a la privatització d'aquesta empresa de serveis essencials per a la vida amb l'aprovació de la Llei Omnibus amb l'excusa d'eixugar un dèficit de 600 Milions d'Euros. Dèficit que finalment va ser assumit per la pròpia Generalitat una vegada va ser atorgat a Acciona un negoci d'un benefici de 6.000 Milions d'Euros (segons anuncià la pròpia multinacional ).

El govern de Mas i CDC incompleix una sentència en ferm del Suprem i recórre tres sentències del Tribunal de Justícia de Catalunya que declaren nul l'acord d'adjudicació d'ATL a Acciona

Hem de recordar el gran nyap d'aquesta privatització i la necessitat de recuperar i revertir la seva gestió quan abans millor. Una primera resolució del TSJC ferma (confirmada pel Tribunal Suprem) va denegar la mesura cautelar de suspensió del Tribunal de Recursos contractuals de la Generalitat que obligava a deixar sense efecte l'adjudicació del TSJC, per la qual cosa la Generalitat incompleix aquesta sentència en ferm.

Posteriorment, tres sentències del TSJC entren a fons en la qüestió i les tres declaren nul el plec de condicions al contradir-se l'aplicació de la clàusula relativa a com s'havien de presentar i valorar les obres a realitzar pels concessionaris (ordre i seqüència d'execució de les obres).

La incomprensible resposta del govern, encara de Convergència i Unió, va ser interposar recurs de cassació contra les tres sentències davant el Tribunal Suprem. Tot i que, el ple del Parlament de Catalunya va rebutjar amb els vots de CiU i ERC la proposta de resolució presentada per ICV-EUiA, per tal no s'interposés recurs a la sentència. En aquest cas la CUP va votar també perquè no s'interposés el recurs i es recuperés la gestió d'ATL.

Per tot plegat Aigua és Vida alerta a la CUP , ERC els independents que conformen Junts pel Sí, que CDC no només vol arrossegar-los, com ja ha fet amb ERC, al seu model neoliberal fent negoci amb un Dret Humà com l'aigua sinó que vol fer-los còmplices del seu incompliments del Tribunal Suprem i enredar-los amb més costos que possiblement suposaran les tres sentències del TSJC recorregudes que en aquest cas facilitarien la recuperació d'aquesta important estructura d'Estat.

D'altra banda, atès que el procés d'adjudicació del concurs és nul per haver- se fet malament, cap de les dues empreses concurrents (Agbar i Acciona) tenien ni tenen cap dret a què se'ls adjudiqués el contracte per tant entenem que no cal fer cap indemnització que no sigui les poques obres que hagin pogut fer durant aquests dos últims anys.

Per tot plegat, demanem a la CUP i ERC, que d'acord amb el que van comprometre's a fer amb la signatura del Compromís per l'Aigua a Catalunya, que no es sotmeti als nyaps de CDC i a totes les forces polítiques parlamentàries a què executin totes les accions que estiguin al seu abast per recuperar la gestió d'Aigües Ter – Llobregat, una empresa pública que mai s'hauria d'haver privatitzat.

L'aigua és un dret, no un negoci.