Ecologistes en Acció assenyala que les irregularitats investigades en l'Operació Frontino no solament tenen greus conseqüències socials, les obres que estan sota sospita també han tingut seriosos impactes ambientals. La suposada malversació de fons públics que ha realitzat Acuamed ha tret recursos per les ja escasses actuacions ambientals que podrien pal·liar la crisi socioambiental que ja vivim.

Com és sabut, s'està indagant la falsificació de certificacions i factures que incrementaven les sumes a pagar a empreses com a FCC i Acciona. Mentre, s'ha destinat molt poc pressupost a la recuperació d'ecosistemes deteriorats, a la construcció i gestió pública de depuradores i de plantes de reutilització d'aigua, entre altres projectes.

D'altra banda, les obres investigades no han contribuït a millorar la situació ambiental, més aviat el contrari, han impactat negativament sobre els ecosistemes. Són els casos de la construcció de preses per llaminar avingudes en la rambla Gallinera i el riu Serpis (València). Ecologistes en Acció porta molt temps denunciant els impactes ambientals i la ineficàcia d'aquest tipus d'infraestructures per evitar els danys materials i humans causats per les avingudes dels rius.

Les preses i dics destrueixen el bosc de ribera i deterioren la conservació dels ecosistemes fluvials. En nombroses ocasions no respecten la reserva que han de mantenir per rebre un elevat volum d'aigua, es poden colmatar amb rapidesa perdent la seva funció i donen lloc una falsa seguretat que promou l'ocupació urbana de zones inundables, la qual cosa redunda en una major exposició al risc d'inundacions. Per cert, la desaladora d'Almanzora (Almeria) està situada en una zona amb alt risc d'inundació, per la qual cosa la seva situació actual era bastant predictible per part de l'administració que va aprovar la seva construcció.

Les propostes d'Ecologistes en Acció per afrontar les avingudes, com l'eliminació de dics i motas, la recuperació de les planes d'inundació i la restauració del bosc de ribera, són ecològicament més respectuoses, més eficients, més econòmiques i, per tant, minimitzen la possibilitat de donar lloc a irregularitats en la gestió.

En el cas del possible frau de la descontaminació de l'embassament de Flix, se suma a una situació insostenible ambientalment i injusta socialment. La companyia Ercros ha abocat durant més d'un segle substancies tòxiques i perjudicials per al medi ambient i la salut a l'embassament i, no obstant això, no s'ha fet responsable de la seva neteja. Després de diversos anys de batalla legal, la contaminació i el risc per a la salut que ha provocat una empresa privada és assumit per tots i totes les contribuents, també europeus, que estan pagant 200 milions d'euros per a la seva neteja.

Davant les irregularitats investigades i els impactes ambientals que han generat les obres impulsades per Acuamed, Ecologistes en Acció considera que la solució més efectiva per evitar futurs escàndols és la dissolució de les empreses públiques Acuamed i Acuae. És necessari que les seves competències tornin de nou al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient per incrementar els controls sobre la seva activitat. És una mesura que ja va ser sol·licitada pel Tribunal de Comptes en 2010 i 2011, precisament per evitar irregularitats com les quals ara estan sent investigades.

També han d'assumir-se les necessàries responsabilitats polítiques per part d'els qui han estat al capdavant del Ministeri quan s'han produït les irregularitats investigades. Per aquesta raó, i perquè parteix dels fons públics que han pogut ser defraudats són europeus, Miguel Arias Cañete, actual comissari europeu d'Acció pel Clima i Energia, hauria de dimitir.