Ecologistes en Acció reclama solucions integrals al declivi dels caladors pesquers que garanteixin el manteniment dels llocs de treball i la conservació del medi marí, mobilitzant els recursos europeus disponibles.

Els pescadors d’encerclament de Tarragona, amb el suport d’altres poblacions, com Cambrils o L’Ametlla de Mar, han protagonitzat aquesta setmana mobilitzacions per a reclamar solucions a la situació límit que pateixen els petits pelàgics a tota la costa catalana, però que és especialment patent a les costes tarragonines i de l’Ebre. La contínua reducció de captures de sardina i seitó i l’escassa talla dels exemplars han fet caure en picat els ingressos de les embarcacions que depenen d’aquestes espècies, i el sector està al límit de la seva supervivència, mentre l’estat ecològic del mar no dóna símptomes de recuperació.

Ecologistes en Acció comprèn la reivindicació dels pescadors, i se suma a la petició d’una intervenció decidida de l’administració: tant la Generalitat de Catalunya com el Ministeri de Medi Ambient, agricultura i pesca.

Determinats factors, que no depenen només de la política pesquera, estan perjudicant les poblacions de peixos i el conjunt dels ecosistemes del Mediterrani: el canvi climàtic, la reducció dels cabals ecològics dels rius, de forma destacada l’Ebre, la contaminació marina. Si a això hi sumem que, segons les dades oficials, el 93% dels caladors pesquers del Mediterrani estan sobreexplotats i que l’administració no fa complir la normativa al sector, tenim un diagnòstic de la gravetat de la situació general.

Per això, davant d’un fenomen complex i de causes encara no prou clares, Ecologistes en Acció proposa el desenvolupament d’un Pla de Gestió pesquer dels petits pelàgics (sardina i seitó) amb quatre eixos fonamentals:

  • Recerca sobre l’estat de les poblacions de les dues espècies i les causes de la seva regressió.
  • Establiment de mesures de regulació de l’activitat que permetin implementar una gestió que garanteixi el Rendiment Màxim Sostenible (RMS) tan aviat com es pugui i no més tard de 2020, com així ho exigeix la Política Pesquera Comuna (PPC), i la conservació i millora dels ecosistemes marins, mitjançant un procés participatiu on l’administració, la comunitat científica, el sector pesquer i la societat civil participen activament i de forma coordinada.
  • Dotació dels recursos humans i tècnics per al compliment estricte de la normativa europea.
  • Divulgació de la problemàtica i valorització social de la tasca dels pescadors i el valor de la pesca de proximitat i de baix impacte ambiental.

Tot plegat, sota un enfocament ecosistèmic. És a dir, que en tingui en compte totes les relacions ecològiques entre les diferents espècies, i de quina manera es pot actuar beneficiant a unes sense prejudici (o, millor, amb benefici) de la resta d’elles. L’organització recorda que l’objectiu és que la pesca sigui sostenible econòmicament i ambiental. Per tant, que a curt termini el mar tingui prou salut ambiental i les poblacions de peixos siguin viables com per què el rendiment de la pesca, correctament gestionada, sigui suficient i deixi de necessitar de subvencions per al seu manteniment.

Hi ha diners disponibles, cal posar-los en funcionament

L’organització ecologista recorda que hi ha el Fons Europeu Marítim i de pesca (FEMP), renovat i a punt de sortir, que ha de servir per assolir una gestió sostenible del mar, i per aquest motiu reclama a les administracions el suport decidit a un projecte que englobi a tots els actors: sector públic, professionals de la pesca, científics i organitzacions socials conservacionistes.

Finalment, Ecologistes en Acció informa que segueix treballant aportant el seu coneixement i experiència, per tal de fer un front comú en defensa dels ecosistemes marins i d’un sector pesquer respectuós amb ells.

La solución a la crisis del pescado azul requiere un enfoque global y una actuación urgente

Ecologistas en Acción reclama soluciones integrales al declive de los caladeros pesqueros que garanticen el mantenimiento de los puestos de trabajo y la conservación del medio marino, movilizando los recursos europeos disponibles.

Los pescadores de cerco de Tarragona, con el apoyo otras poblaciones, como Cambrils o L’Ametlla de Mar, han protagonizado esta semana movilizaciones para reclamar soluciones a la situación límite que sufren los pequeños pelágicos a toda la costa catalana, pero que es especialmente patente a las costas tarraconenses y del Ebro. La continua reducción de capturas de sardina y boquerón y la escasa talla de los ejemplares han hecho caer en picado los ingresos de las embarcaciones que dependen de estas especies, y el sector está al límite de su supervivencia, mientras el estado ecológico del mar no da síntomas de recuperación. Ecologistas en Acción comprende la reivindicación de los pescadores, y se suma a la petición de una intervención decidida de la administración: tanto de la Generalitat de Cataluña como del Ministerio de Medio ambiente, agricultura y pesca.

Determinados factores, que no dependen sólo de la política pesquera, están perjudicando las poblaciones de peces y el conjunto de los ecosistemas del Mediterráneo: el cambio climático, la reducción de los caudales ecológicos de los ríos, de forma destacada el Ebro, la contaminación marina. Si a esto le sumamos que, según los datos oficiales, el 93% de los caladeros pesqueros del Mediterráneo están sobreexplotados y que la administración no hace cumplir la normativa al sector, tenemos un diagnóstico de la gravedad de la situación general.

Por eso, ante un fenómeno complejo y de causas todavía no suficientemente claras, Ecologistas en Acción propone el desarrollo de un Plan de Gestión pesquero de los pequeños pelágicos (sardina y boquerón) con cuatro ejes fundamentales:

  • Investigación sobre el estado de las poblaciones de las dos especies y las causas de su regresión.
  • Establecimiento de medidas de regulación de la actividad que permitan implementar una gestión que garantice el Rendimiento Máximo Sostenible (RMS) tan pronto como se pueda y no más tarde de 2020, como así lo exige la Política Pesquera Común (PPC), y la conservación y mejora de los ecosistemas marinos, mediante un proceso participativo donde la administración, la comunidad científica, el sector pesquero y la sociedad civil participen activamente y de forma coordinada.
  • Dotación de los recursos humanos y técnicos para el cumplimiento estricto de la normativa europea.
  • Divulgación de la problemática y valorización social de la tarea de los pescadores y de la pesca de proximidad y de bajo impacto ambiental.

Todo ello, bajo un enfoque ecosistémico. Es decir, que tenga en cuenta todas las relaciones ecológicas entre las diferentes especies y de qué manera se puede actuar beneficiando en unas sin prejuicio (o, mejor, con beneficio) del resto de ellas. La organización recuerda que el objetivo es que la pesca sea sostenible económicamente y ambiental. Por lo tanto, que a corto plazo el mar tenga suficiente salud ambiental y que las poblaciones de peces sean viables como para que el rendimiento de la pesca, correctamente gestionada, sea suficiente y deje de necesitar de subvenciones para su mantenimiento.

Hay dinero disponible, hay que ponerlo en funcionamiento

La organización ecologista recuerda que el Fondo Europeo Marítimo y de Pesca (FEMP), renovado y a punto de salir, tiene que servir para lograr una gestión sostenible del mar, y por este motivo reclama a las administraciones el apoyo decidido a un proyecto que englobe a todos los actores: sector público, profesionales de la pesca, científicos y organizaciones sociales conservacionistas.

Finalmente, la organización ecologista informa que sigue trabajando, aportando su conocimiento y experiencia, para hacer un frente común en defensa de los ecosistemas marinos y de un sector pesquero respetuoso con ellos.