Voluntariat ambiental a les dunes de Gavà

Les Agulles–Ecologistes en Acció ha dut a terme una jornada de neteja de les dunes litorals de Gavà, en col·laboració amb l’Ajuntament de Gavà entre d’altres administracions, dins del European Clean Up Day. A la jornada han participat una vintena de persones voluntàries, coordinades pels activistes d’Ecologistes en Acció.

La campanya per la protecció de les dunes litorals va començar el 2011 arran d’un projecte elaborat pels biòlegs del grup Les AgullesLes Agulles–Ecologistes en Acció. Durant 5 anys, s’han dut a terme jornades de voluntariat per a retirar les plantes exòtiques invasores, els residus, i també d’informació i sensibilització als veïnat i als visitants.

Al litoral de Gavà trobem una representació d’un ecosistema extraordinari: les dunes litorals. Els organismes que hi viuen estan adaptats a unes condicions severes com ara la falta d’aigua, l’excés de salinitat, o la insolació. El seu estat de conservació es veu amenaçat principalment per dos factors. Un és l’entrada de públic i d’animals domèstics, que provoquen l’erosió de l’ecosistema, i els excrements nitrifiquen el sòl sorrenc que fa malbé la vegetació. L’altre és la proliferació d’espècies vegetals invasores, que competeixen amb les espècies típiques d’ambients mediterranis per l’aigua, els nutrients i l’espai i poden arribar fins i tot a fer-les desaparèixer.

Per això, els ecologistes tornen a reclamar l’ajut de la ciutadania:

  • Col·laboreu en les jornades de voluntariat
  • No permeteu que entrin gossos o altres animals domèstics
  • No trepitjeu les dunes ni arrenqueu cap planta
  • Eviteu qualsevol tipus de deixalla
  • Informeu de qualsevol activitat incívica a les autoritats
  • Expliqueu el valor de l’ecosistema a amics i familiars

Retornem els ecosistemes litorals de Gavà el seu estat natural!
Visitants connectats: 412