Tala indiscriminada i injustificada d’una pineda protegida a Gavà

El passat dia 15 de maig, operaris contractats per l’Ajuntament de Gavà van dur a terme una actuació en una parcel·la de pineda situada al barri de Gava-Mar. L’actuació va consistir en l’eliminació de 160 dels 193 pins pinyoners, sota l’argument de “millora forestal, que s’aprofitarà per a fer-hi un pàrquing temporal per la temporada d’estiu”.

Per les entitats signants, aquesta actuació del govern local és tot un despropòsit. Ho seria en qualsevol cas, però ho és més encara si tenim en compte que la Directiva Hàbitats de la Unió Europea protegeix els hàbitats d’interès comunitari, i de forma més intensa els que es consideren prioritaris (Dunes amb bosc de Pinus pinea o Pinus pinaster). Es tracta, així mateix, d’una parcel•la amb presència de nombroses espècies d’orquídees.

En primer lloc, les raons ambientals esgrimides (millora de l’estructura de l‘hàbitat) no tenen res a veure amb l’actuació duta a terme. Tal com es pot comprovar a les fotografies adjuntes, una cosa és un bosc amb una densitat excessiva (fotografia A), una altra és un bosc més madur, amb una densitat menor, però amb arbres de major mida (fotografia B), i una altra, la realitat del que s’ha fet, és un NO-BOSC, és a dir, una destrossa gairebé total de l’hàbitat forestal.

En segon lloc, és una mostra de cinisme l’argumentari municipal conforme s’ha dut a terme l’actuació “per a millorar l’ecosistema i, de pas, fer-hi un pàrquing”. Quan una actuació de millora mediambiental es fa per a artificialitzar aquell ecosistema?

En tercer lloc, l’administració municipal segueix actuant conforme a la vella lògica de manar sense escoltar a la ciutadania. Si l’Associació de Veïns de Gavà-Mar va ser informada de l’actuació només dos dies abans, els grups ecologistes i ambientalistes locals directament no se’ls va informar en cap moment. De fet, la informació prèvia a les entitats interessades era un compromís del govern municipal arran d’episodis similars esdevinguts anteriorment, que l’Ajuntament ha incomplert de forma lamentable.

I, per últim, les entitats es pregunten quin benefici aporta a la ciutat la construcció d’aquest aparcament. Està clar que no és una necessitat dels veïns del barri, que mai han reclamat una actuació així. Tampoc és gaire útil per als veïns de la resta del municipi, que es beneficiarien molt més d’una millora en el bus urbà que aportaria molta més capacitat de visitants a les platges i d’una forma més sostenible. I tampoc no és cap benefici per als visitants de fora de la ciutat, doncs el centenar de llocs d’aparcament (pagats), tampoc no solucionaran la falta d’estacionaments al barri.

Per tot plegat, les entitats signants exigiran a l’Ajuntament explicacions, l’aturada immediata dels treballs per a fer-hi l’aparcament, més diàleg en la gestió de la ciutat i una reparació del dany provocat a l’ecosistema.

Signat: Associació de Veïns de Gava-Mar, Grup Ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció, Grup ecologista Quercus, Unió Muntanyenca Eramprunyà
Visitants connectats: 332