Perill de plaga de porc vietnamita al Parc del Garraf

Activistes de Les Agulles-Ecologistes en Acció i col·laboradors detecten un grup de porcs vietnamites, així com algun exemplar híbrid fruit del creuament de porc domèstic amb aquesta raça exòtica, a la Serra de les Farreres (Gavà), a les portes del Parc natural del Garraf. Els ecologistes han donat avís immediat al Cos d’Agents Rurals i a l’Ajuntament de Gavà, però fins ara no hi ha constància d’una actuació que hagi permès capturar els animals, malgrat la presència d’agents rurals i els ADF de Gavà. Sembla probable que els animals hagin estat abandonats o hagin escapat d’algun domicili particular, doncs és una raça que s’ha posat de moda com a mascota.

Els ecologistes alerten que aquesta espècie té un caràcter exòtic i invasor, i que pot expandir-se ràpidament per les muntanyes de Baix Llobregat i colonitzar espais protegits per la Xarxa Natura 2000 i espais naturals de gran valor com el Parc del Garraf. A més, aquests animals es creuen amb facilitat tant amb porcs domèstics (com el que s’aprecia a la fotografia adjunta) com amb senglars, donant lloc a uns híbrids amb molta més fertilitat que podrien resultar en una plaga de conseqüències greus pels ecosistemes naturals.

Des de l’organització ambiental s’ha lamentat que l’Ajuntament de Gavà no hagi informat en cap moment de les mesures adoptades des que es va donar l’avís, el passat 24 de setembre, malgrat que la gestió de fauna domèstica és competència municipal. Es reclama una actuació immediata i amb els mitjans necessaris, atès que de no actuar els animals es poden començar a reproduir i escampar-se per sectors fins ara no colonitzats on serien més difícils de detectar com les valls profundes del massís del Garraf. Al mateix temps, s’insisteix que és necessari dur a terme una captura sense patiment dels animals, i dipositar-los en centres d’acollida o santuaris d’animals on puguin viure sense fer mal a l’entorn natural, però no sacrificar-los ja que ells no són culpables de les actituds irresponsables dels seus "propietaris".

Per últim, Ecologistes en Acció reclama a les administracions, tant als ajuntaments com a la Generalitat, que duguin a terme campanyes de conscienciació sobre la prohibició estricta d’abandonar animals domèstics al medi natural, i les greus conseqüències que aquesta actitud pot tenir per a la natura i fins i tot per a les persones (danys a conreus, expansió de malalties, etc.).
Visitants connectats: 332