[ICE] Stop glifosato

  Sumario  

 Català

Prohibició del glifosat i protecció de les persones i del medi ambient davant dels pesticides tòxics

Recollida de firmes per a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que persegueix prohibir el glifosat, millorar l’avaluació dels riscos dels plaguicides i reduir l’ús de plaguicides tòxics a la Unió Europea.

Aquesta iniciativa està protegida per una àmplia coalició paneuropea d’organitzacions, que inclou Ecologistes en Acció, Amics de la Terra, Greenpeace, la Xarxa d’Acció de Plaguicides (PAN), l’Aliança per a la Salut i el Medi Ambient (HEAL), el Corporate Europe Observatory i Movemos Europa. Aquestes organitzacions insten la Comissió Europea a prohibir el glifosat, a reformar el procés d’aprovació de plaguicides i a establir objectius obligatoris per a reduir l’ús de plaguicides a la UE.

Què estic firmant exactament quan afegisc el meu nom a aquesta Inciciativa Ciutadana Europea?

Prohibició del glifosat i protecció de les persones i del medi ambient davant dels pesticides tòxics.

Apel·lem a la Comissió Europea perquè propose als estats membres la prohibició del glifosat, la reforma del procediment d’aprovació de pesticides i l’establiment d’objectius de reducció de l’ús de pesticides de caràcter vinculant a tota la UE.

Objectius principals: prohibir els herbicides basats en el glifosat, ja que l’exposició a aquesta substància s’ha relacionat amb el càncer en humans i amb la degradació d’ecosistemes; garantir que l’avaluació científica dels pesticides sotmesos a aprovació reglamentària en la UE es base exclusivament en estudis publicats i encarregats per les autoritats públiques competents, i no per la indústria dels pesticides; establir objectius de reducció de l’ús de pesticides de caràcter vinculant a tota la UE, amb vista a un futur lliure de pesticides.

Per què és important?

Sabies que el teu cos podria contenir un químic verinós i potencialment carcinogen? (1, 2) Això es deu al fet que els nostres aliments són tractats amb aquesta substància. De fet, els científics han trobat restes del perillós químic glifosat en l’orina de quasi una de cada dues persones (3).

El glifosat és un pesticida d’ús generalitzat. El trobem a tot arreu, des del menjar fins als jardins. L’OMS l’ha catalogat com a “probablement carcinogen”. A més, resulta molt nociu per a les plantes i els animals. En poques paraules: els efectes d’aquest pesticida són nefastos.

A l’estiu de 2016, després d’una llarga campanya impulsada per centenars de milers d’europeus, la Comissió Europea no va aconseguir renovar per quinze anys la llicència del glifosat i va haver de conformar-se amb una breu renovació de 18 mesos. Tot un gran èxit, tenint en compte la intensa activitat dels grups de pressió de la indústria química. Però els grans fabricants d’herbicides, com Monsanto, continuen pressionant per protegir els seus beneficis. Amb les seues butxaques ben plenes paguen “estudis” i opinions “d’experts” per a demostrar que el seu producte és segur.

El sentit comú ens diu que un producte carcinogen no hauria de ser emprat en els nostres camps i en els nostres barris. Ara tenim l’oportunitat d’alçar la veu mitjançant l’única via legal que ens permet la UE, si aconseguim un milió de firmes: la Iniciativa Ciutadana Europea. Disposem d’un any per a aconseguir un milió de firmes.

La ciutadania europea sap el que significa l’ús constant del glifosat: persones malaltes, animals morts, sòls sense vida i pèrdua de biodiversitat. Davant de la sorpresa de Monsanto, vam aconseguir parar alguns dels seus plans. Però la lluita no ha acabat i en 2017 aquesta empresa intentarà prolongar l’aprovació del glifosat a 15 anys. Per això continuarem lluitant per a parar-los.

Notes
(1) Aquest químic s’anomena glifosat i és una de les substàncies actives més utilitzades en els pesticides de tot el món.
(2) L’Organització Mundial de la Salut (OMS) classifica el glifosat com a potencialment carcinogen.
(3) Troben glifosat en l’orina de les persones a tota Europa.

Perquè volem un futur sense pesticides tòxics, passa a l’acció: firma la nostra Iniciativa Ciutadana en contra del verí carcinogen de Monsanto.
Visitantes conectados: 647