La Plataforma per un Nou Model Energètic, en la qual participa Ecologistes en Acció, davant de l’encariment reiterat del preu de l’electricitat, reclama una reforma global del sistema elèctric, en el marc d’una llei orgànica de canvi climàtic i transició energètica.

Aquesta escalada de preus ocorre en ple hivern, en el moment més cru de l’onada de fred i quan les temperatures són més baixes, i agreuja així l’extensió de la pobresa energètica i les seues conseqüències.

No és acceptable que el ministre d’Energia, en les seues declaracions als mitjans, atribuïsca a causes meteorològiques l’augment del preu de l’electricitat, quan sap perfectament que en el preu de l’electricitat intervenen molts altres factors a més del règim de pluges i la quantitat d’aigua embassada, i que molts d’aqueixos factors són defectes imputables al disseny del sistema, que s’ha convertit en un mecanisme d’extracció de rendes en un mercat captiu i de recaptació d’impostos.

Ha quedat ja patent que el procés de liberalització del sector elèctric, emprés en 1997, ha sigut un fracàs: transcorreguts vint anys no s’ha incrementat la competència en el sector, que continua estant dominat en règim d’oligopoli per un molt reduït grup d’empreses, ni s’han contingut els preus, que pugen a l’atzar d’un mercat desregulat.

L’acció de govern ha de reduir els costos d’un parc de generació amb excés de potència instal·lada, tancant immediatament les centrals tèrmiques de carbó i programant el tancament d’instal·lacions nuclears que ja han acabat la seua vida útil. En compte d’aquestes centrals, s’ha d’afavorir la generació distribuïda, acabant amb el maltractament a les renovables, promovent l’autoconsum amb balanç net i donant entrada a petits i mitjans productors que utilitzen exclusivament tecnologies de generació a partir de fonts renovables: solar tèrmica i fotovoltaica, eòlica, geotèrmica i minihidràulica.

També han d’eliminar-se els monopolis encara existents en la distribució, paradigma d’un procés de liberalització fallit. Els dits monopolis, que no són naturals sinó una concessió de poder arbitrària a unes poques empreses del sector, són un obstacle al desenvolupament d’un sistema energètic sostenible i a la implantació d’instal·lacions d’autogeneració comunitàries. La supressió dels monopolis esmentats podria resoldre’s incorporant la gestió de la distribució al regulador del transport, Red Eléctrica Española, i establint un procediment viable perquè els municipis que opten per municipalitzar la seua xarxa de distribució puguen fer-ho.

Finalment, cal establir un nou mecanisme de fixació del preu de l’electricitat. El mercat elèctric actual és un mercat marginalista, que retribueix amb el mateix preu l’electricitat generada per cada una de les tecnologies que concorren a l’oferta. Aquest mecanisme només és eficaç en un escenari de competència perfecta, la qual cosa no té lloc actualment en el nostre sector elèctric, i fa que algunes tecnologies (nuclear i hidroelèctrica sobretot) obtinguen desproporcionats beneficis caiguts del cel a costa dels consumidors. El nou mecanisme de fixació de preus haurà de regular-se de manera que cada tecnologia es retribuïsca tenint en compte els seus costos i obtinga una rendibilitat raonable, cosa que pot fer-se a partir d’una auditoria de costos del sistema elèctric.

Per tot això, la Plataforma per un Nou Model Energètic reclama una reforma del sector elèctric que elimine els obstacles en el camí de la transició cap a un sistema energètic sostenible, restablisca el caràcter de servei públic del subministrament elèctric, garantisca el dret ciutadà a uns subministraments bàsics i, en definitiva, assegure una activitat econòmica en règim de lliure competència.