Mocions als ajuntaments pel tancament de Cofrents

  Sumari  

 Valencià

La central nuclear de Cofrents, que està situada solament a 63 km de València i 75 d’Albacete en línia recta, va caducar en 2011 i cada any de funcionament extra resulta més perillosa. A l’empresa propietària, Iberdrola, li produix milers de milions d’€ de beneficis però ens fica en perill a 5 milions de valencians, 2 milions de castellano-manxecs i no se’n sap quants més si ocorre un accident com els de Fukushima o Txernobil. A banda, els residus radioactius que genera seran perillosos durant milers d’anys i hauran de deixar-se com a herència maleïda a les generacions futures...

Tot això resulta encara més greu i criticable si tenim en compte que ja existeixen alternatives viables ecològica i econòmicament per generar l’electricitat que consumim: l’eficiència i les energies renovables. Nosaltres som pobres en combustibles fòssils, energia hidràulica, fins i tot en urani, però en canvi són molt rics en energia solar i en tenim de sobra per autoabastir-nos: 1600 kwh/m2·any. Sols necessitem que els governs legislen pensant en els ciutadans i la natura, no en les corporacions elèctriques; com estan fent ja a d’altres països com Alemanya, on estan aplicant el nou model energètic i tancaran l’última central nuclear el 2022.

En eixe sentit i dins la campanya pel tancament de Cofrents que hem encetat, els grups que composem la plataforma Tanquem Cofrents [1] estem presentant als ajuntaments la moció adjunta, en la qual proposem que aquests s’adrecen a la Generalitat Valenciana i el Govern Central per demanar:

  1. El tancament i desmantellament de la Central Nuclear de Cofrents en març de 2.021, quan finalitza l’actual pròrroga de funcionament, elaborant i posant en funcionament des d’aquesta legislatura un Pla d’Eficiència, Estalvi i Energies Renovables que permeta la substitució gradual de les energies convencionals.
  2. Que no s’autoritze la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat de residus radioactius dins els terrenys de la central nuclear de Cofrents per ser innecessari, ja que la Central disposa de capacitat d’emmagatzematge suficient fins la seua data de tancament en 2.021.
  3. Modificar urgentment el marc normatiu que ha paralitzat la implantació de les energies renovables per a permetre l’autoconsum de balanç net, tal i com es fa a d’altres països. I fomentar, a nivell local, autonòmic i estatal, la instal·lació de mòduls solars de calfar aigua, en substitució dels termos elèctrics, que s’amortitzen en 4 anys amb l’electricitat que estalvien.
  4. Eliminar definitivament les “portes giratòries” que permeten endollar ex membres del govern en les grans empreses elèctriques perquè aquestes dirigisquen amb ells la política energètica del país, augmentant encara més la corrupció política existent.

De moment la moció s’ha aprovat ja en els municipis de L’Alcúdia, Alberic, La Pobla Llarga, Alzira, Cullera, Corbera, Vall d’Uixó i Xest. I s’ha presentat per a ser tractada durant el plenari d’aquest mes als ajuntaments d’Alacant, València, Castelló, Alcoi, Gandia, Carcaixent, Algemesí, La Barraca, Callosa d’En Sarrià, Manuel, Ènova, Godella, …

I ara anem a demanar a tots els partits que presenten la moció als municipis on estan i l’aproven per a pressionar i demostrar l’oposició de la majoria de la població a aquesta font d’energia, que sols beneficia als amos d’Iberdrola i ens perjudica al 99’99 % de la població.
Visitants connectats: 450