• Ecologistes en Acció presentarà al·legacions contra la reobertura de Garoña, donat el mal estat de seguretat en què es troba la central nuclear i l’irregular procés que previsiblement conduirà a la llum verda del Govern.
  • El ministre d’Indústria va prometre un debat públic que no ha tingut lloc. Només s’ha produït una disputa entre les dues grans elèctriques propietàries.

El debat públic anunciat pel Govern, previ a la decisió de renovar o no el permís de funcionament de la central nuclear de Garoña (Burgos), ha estat inexistent. Les úniques discussions que han existit han estat les mantingudes entre Iberdrola i Endesa, les elèctriques propietàries de Garoña. La primera manifesta la seva intenció de no reobrir la central mentre la segona aposta per la seva continuïtat. El Govern, per la seva banda, sempre va ser favorable a la reobertura d’aquesta perillosa i obsoleta central. Aquestes pressions al Govern poden acabar en una millora econòmica de la producció electronuclear per part de l’executiu.

El debat públic real no pot substituir-se per un curt període de 10 dies per a presentar al·legacions, i molt menys per les discussions a porta tancada entre el Govern i les dues elèctriques esmentades.

Per a Francisco Castejón, portaveu d’Ecologistes en Acció i del Moviment Ibèric Antinuclear, «l’absència de debat públic real és una mostra de la manca de democràcia que hi ha al voltant de les decisions sobre l’energia nuclear. El Govern i el sector elèctric desitgen perllongar el funcionament del parc nuclear sense que es produeixi un debat amb participació ciutadana sobre el futur energètic. Així mateix, la central de Garoña no hauria de reobrir, donades les penoses condicions de manca de seguretat de la central, que introdueix un risc per a la zona i per a tota la conca de l’Ebre «.

Les al·legacions d’Ecologistes en Acció aniran en dos sentits: d’una banda posaran de manifest l’estat de la central i de l’altra denunciaran la forma en què s’ha realitzat el procés.

La manca de seguretat de la central es posa de manifest en els propis informes del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), en què es mostra el lamentable estat del sistema de protecció contra incendis, de diversos sistemes de control i de seguretat, dels sistemes de ventilació de la contenció i de l’aïllament de radiacions de la sala de control. A més, en l’última acta trimestral de la inspecció del CSN es podia apreciar l’absoluta deixadesa de l’empresa propietària en el manteniment de la central, ja que mostrava l’existència de peces caducades, d’altres la data de caducitat estava falsejada, de sistemes de megafonia que no funcionaven i d’una pèssima gestió de l’emmagatzematge dels residus radioactius de mitjana i baixa activitat, que ha conduït fins i tot al trencament dels bidons i l’esplai dels residus.

El procediment administratiu pel qual s’ha arribat fins aquí és veritablement irregular. El CSN emet al febrer de 2017 un informe favorable a la petició de Nuclenor de perllongar el funcionament de Garoña, tot i que aquesta era per 17 anys, la qual cosa mai s’havia realitzat, ja que el CSN només havia atorgat permisos de 10 anys fins aquella data, i a més contravé les indicacions sobre bones pràctiques de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica. El CSN emet aquest informe favorable sense que Garoña hagi introduït encara les millores sol·licitades pel mateix CSN (l’última el 2015) i sense estar aprovada la darrera Guia de Seguretat.

Per tot això, Ecologistes en Acció i el Moviment Ibèric Antinuclear presentaran al·legacions contra la reobertura d’aquesta central i seguirà lluitant per a que Garoña no es reobri.