Reclamen la posada en marxa d’una gestió adequada dels residus al País Valencià

  Sumari  

 Valencià

Amics de la Terra, Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA), Ecologistes en Acció del País Valencià i el Grup d’Estudi i Conservació dels Espais Naturals (GECEN) consideren urgent la posada en marxa d’un sistema de retorn per a envasos, la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus i la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús i de la incineració de residus.

La gestió de residus i les seues conseqüències per a la salut de les persones i el medi ambient va tornar a ser un dels temes plantejats en el recent Debat de Política General en els Corts Valencianes (13-15 de setembre de 2017). Les mesures i els terminis que han de traure la Comunitat Valenciana del furgó de cua en aquesta matèria i convertir-la en un referent nacional i internacional en sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic, van tornar a estar en el centre del debat.

Desgraciadament, aquesta situació es repeteix durant els últims mesos. La discussió sobre els temps i les formes ha congelat l’acció política d’aquest Govern en l’àmbit mediambiental, especialment pel que fa al projecte de recuperar el costum de tornar els envasos de begudes a la botiga per part dels consumidors.

Davant d’aquesta situació, les entitats firmants volen manifestar el següent:

  • La situació actual no admet més demores. Com afirma la pròpia Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, la gestió actual dels residus és ineficient, els abocadors estan sobresaturats per l’abús de l’abocament i, a tall d’exemple, cinc milions de llandes, botelles i brics segueixen abandonant-se i contaminant el nostre territori cada dia.
  • Les entitats firmants reiteren el seu suport a moltes de les mesures anunciades que són imprescindibles dins del nou Pla Integral de Residus (PIR), com ara l’esmentat Sistema de Depòsit per a envasos de begudes, la prohibició de l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús i la incineració de residus en cimenteres o la recollida separada de la matèria orgànica en tota la Comunitat Valenciana.
  • I és per això que demanen la seua posada en marxa amb la major rapidesa possible. Diversos avantprojectes de llei, fins i tot el del Sistema de Depòsit presentat fa quasi un any en el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient, segueixen sense veure la llum, tancats entre les parets de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic.

Es desconeix a què es deu aquesta paràlisi en l’acció de govern, però el que sí se sap és que només hi ha un gran perjudicat: el benestar de les valencianes i els valencians i del seu entorn.

És el moment, més que mai, d’escoltar i atendre les peticions de les organitzacions de la societat civil i convertir promeses i bones intencions en fets concrets.
Visitants connectats: 490