El SDDR s’alça com a alternativa davant del SIG

  Sumari  

 Valencià

Ecologistes en Acció reivindica la necessitat d’implantar el Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn d’envasos per la seua capacitat per a valoritzar aquest tipus de residus, assegurar la qualitat dels envasos tornats i evitar l’abandó d’aquestos materials en l’entorn urbà i natural.

Al País Valencià es generen dos milions de tones de residus sòlids urbans. Aproximadament una quarta part són envasos de diversos materials (fusta, metalls, plàstic, paper i cartó, etc.) que acaben en la brossa. Quasi 400.000 tones d’envasos, al voltant del 80 % del total, són enviades i soterrades als abocadors del territori. Després de vint anys de Sistema Integral de Gestió (SIG) de materials reciclables, no sembla que l’avanç en les taxes de recuperació siga encomiable. Però hi ha alternatives que han obtingut molt bons resultats en altres comunitats de l’Estat espanyol i enllà de les seues fronteres, com és el cas del Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn (SDDR). Aquest mecanisme sol prendre la forma d’una xarxa de màquines que registren la tornada i tornen la petita taxa abonada per l’envàs en la compra del producte.

Segons Joan Marc Simon, director executiu de Zero Waste Europe (organització amb seu a Brussel·les que defensa un model de gestió que aspire a un escenari de Residu Zero), “el sistema de retorn d’envasos té la virtut de posar en valor allò que altres consideren brossa i incentivar-ne la recuperació”. D’altra banda, assenyala que el SDDR garanteix la qualitat dels envasos tornats, perquè arriben nets de restes orgàniques i sense compactar, la qual cosa facilita la reincorporació en el circuit d’ús i redueix els costos de processament.

Un altre problema característic de l’esquema actual de gestió és l’abandó d’envasos en el medi natural i urbà. Investigacions de la Fundació Ellen MacArthur revelen que el 72 % dels envasos de plàstic no es recuperen: una tercera part són abandonats en l’entorn i un 14 % acaben en els forns de les incineradores. El SIG tampoc dóna solució a aquesta realitat: el contenidor groc només arreplega dos dels set milions d’envasos que es generen al País Valencià. “Nombroses experiències han demostrat que el SDDR aconsegueix reduir la quantitat d’envasos que acaben extraviats en un 40 %”, exposa Joan Marc Simon. De fet, uns quants països que utilitzen aquest sistema han aconseguit reciclar prop del 90 % dels envasos que produeixen.

L’oposició dels poders econòmics

El PSPV va votar el mateix que Ciutadans en la recent sessió de les Corts Valencianes en què Podem va suggerir la inclusió del SDDR en el Pla Integral de Residus que està elaborant la Conselleria. Els dos partits van rebutjar la proposta, a pesar que els socialistes han contemplat en nombroses ocasions la implantació d’aquest sistema. Va ser la primera vegada que la cambra de decisió va expressar de manera explícita la seua posició enfront de la dita iniciativa, que ha suscitat l’enèrgica resistència de multitud d’empreses i organismes del poder econòmic com Asucova (Mercadona, Dialprix, Consum…) o Anged (Carrefour, Alcampo, El Corte Inglés…).

Però l’oposició més insistent ha arribat de la mà d’Ecoembes, que té en el seu accionariat marques de la envergadura de Nestlé, Danone o Coca-Cola. L’entitat sense ànim de lucre ha dedicat una gran quantitat de recursos a la defensa del SIG, al qual mostra la seua adhesió incondicional. Per a Ecologistes en Acció, aquest antagonisme es deu als interessos mercantils de les empreses que es lucren amb la producció i el tractament d’envasos i que depenen quasi per complet del model actual. Un model que es desenvolupa a costa de perjudicar el medi ambient.

Responsabilitat ampliada del productor

Així mateix, hi ha mecanismes fiscals que poden intervindre en el mercat a favor de la producció d’envasos amb materials reciclables i sostenibles. Hi ha recipients que dificulten les tasques de recuperació per aparèixer, en la majoria de les ocasions, contaminats de matèria orgànica o per tindre unes dimensions molt reduïdes. És el cas de les càpsules individuals de cafè, mantega, melmelada o llet. Joan Marc Simon recorda que aquest tipus d’envasos, com les botelles d’aigua, estan prohibits en l’oferta de productes dels edificis públics de ciutats com Hamburg. “A Brussel·les estem treballant per a impulsar una nova legislació de responsabilitat ampliada del productor: els materials tòxics s’han de prohibir, els materials que no es poden reciclar han de ser gravats amb nous impostos i els materials més ecològics han de ser protegits per subvencions extretes dels diners recaptats a partir de males pràctiques”, afig l’expert.
Visitants connectats: 236