Xerrada-taller sobre Contaminants hormonals
En Torredembarra
Del 9 de març de 2018 / 18:30
al 9 de març de 2018

Dia: 9 de març de 2018
Horari: de 18:30 a 20:30 h.
Lloc: Cal Bofill, Passeig Colom 50 Torredembarra

Xerrada-Taller sobre Contaminants hormonals
Intervindran:

  • Fernando “Topo” Saz, Coordinador tècnic d’Ecologistes en Acció.
  • Anna Font membre de Entitats de malalties ambientals.
  • Santi Cutura de l’associació Apquira.

Organitza: Ecologistes en Acció i Centre d’Estudis Sinibald de Mas. Amb el suport de la Regidoria de Sostenibilitat de L’Ajuntament de Torredembarra i l’Antena del Coneixement de la URV.

En les últimes dècades s’ha incrementat, sobretot als països més industrialitzats, la incidència de malalties del sistema reproductor (infertilitat, malformacions, pubertat precoç, etc.), de càncer (ovaris, mama, testicles, tiroides), i de malalties neurològiques, immunològiques i metabòliques (síndrome metabòlica, obesitat, diabetis). També s’ha observat el declivi de la capacitat reproductiva de les poblacions de nombroses espècies d’animals silvestres, incloent invertebrats, amfibis, aus, peixos, i mamífers.

Aquestes malalties estan relacionades amb l’exposició, en particular durant el desenvolupament uterí, a contaminants ambientals que tenen la capacitat d’alterar el sistema hormonal, els disruptors endocrins, substàncies que es poden trobar en aliments, en productes i articles de consum habitual, en els entorns laborals o com a contaminants ambientals i per als quals no existeix un llindar d’exposició segur.
El cost sanitari a la Unió Europea de només algunes de les malalties relacionades amb aquestes substàncies s’estima en més de 150.000 milions d’euros anuals.

Aquesta xerrada que comptat amb el suport d’una exposició sobre el tema, pretén explicar què són els disruptors endocrins, quins són els seus efectes per a la salut i el medi ambient i les seves fonts d’exposició, les alternatives que hi ha al seu ús, el marc polític i normatiu que els regula i les iniciatives dutes a terme per diferents governs, empreses i organitzacions socials per eliminar o reduir l’ús i l’exposició a aquestes substàncies.