• Quan es compleixen set anys de l’accident de Fukushima-Daiichi, els efectes de la fuga radioactiva segueixen sense estar controlats.
  • Encara queda el difícil treball de desmantellar els reactors i gestionar els abundants residus radioactius produïts. En particular, les 800.000 tones d’aigua radioactives que s’acumulen en l’entorn de la central.
  • L’accident de Fukushima mostra la irresponsabilitat que suposa continuar apostant per l’energia nuclear.

Les autoritats japoneses estan descontaminant el sòl de l’entorn de la central nuclear de Fukushima de forma parcial, deixant nivells de radioactivitat massa alts: més de 20 vegades els nivells permesos per al públic en localitats com Litate , que ja van patir els efectes del núvol radioactiu. Potser per aquest motiu, encara hi ha més de 10.000 persones que es neguen a tornar a les seues cases i segueixen exiliades i rebutgen fins i tot les gratificacions de més de 6.000 euros que s’ofereixen pel retorn.

El cost de l’accident supera els 80.000 milions d’euros, xifra que duplica el càlcul inicial del Govern japonés. Es calcula que caldrà gestionar més de 900.000 tones mètriques d’aigua radioactiva que es bomba del subsòl per a reduir la contaminació. Els reactors 1, 2, 3 estan fosos, accedir al seu interior seria mortal en pocs segons a causa de les elevades dosis radioactives; s’ha arribat al rècord de dosi mesurada en el reactor número 2, que va assolir els 650 Sv/h el dia 10 de febrer. De fet, els tres robots introduïts en el reactor per a prendre imatges han sigut destruïts per la radiació al cap d’unes hores.

Encara queda pendent l’enorme tasca de desmantellar els reactors accidentats i de gestionar els residus d’alta activitat que es produiran. Els danys patits pels nuclis dels reactors converteixen aquesta tasca en una operació d’alt risc al límit de les possibilitats de les tecnologies actuals. Però els reactors són un risc per ells mateixos, atesa la inestabilitat sísmica de la zona i el precari estat dels edificis, per la qual cosa es fa imprescindible avançar en els plans de desmantellament.

Ecologistes en Acció vol denunciar les resistències al tancament escalonat de les centrals nuclears a Espanya, quan es compleixen set anys de l’accident de Fukushima. Les conseqüències d’aquest accident haurien de promoure una profunda reflexió dels enormes riscos suposa mantenir obertes les centrals nuclears a Espanya.

L’única raó per a mantenir obert el parc nuclear més enllà dels 40 anys respon a l’interés de l’oligopoli elèctric de continuar incrementant els seus beneficis, sense importar el consegüent augment de la inseguretat i de la quantitat de residus que caldrà gestionar. En el mercat elèctric espanyol una gran central nuclear produeix al dia al voltant d’un milió d’euros de beneficis. La reobertura de Garoña seria un error descomunal: cal procedir al tancament ordenat de la resta de les centrals nuclears quan expiren els seus actuals permisos d’explotació, començant per la central d’Almaraz. És el pas previ necessari per a trobar una forma de gestió dels residus radioactius d’alta activitat mitjançant un debat públic. Tot al contrari del que ha succeït en l’adjudicació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) a Villar de Cañas.

Cada 11 de març milers de persones en tot el món s’uneixen per a mostrar que no necessitem l’energia nuclear per a viure. La ciutadania és part fonamental d’un sistema energètic, ja que n’és el consumidor últim. La forma com es consumeix electricitat ha de tenir presents les víctimes de Fukushima i reclamar el tancament nuclear. Per això, des d’Ecologistes en Acció s’anima al boicot de l’energia nuclear per mitjà de diverses accions individuals: des de reduir el consum fins a produir la gent la seua pròpia energia. Així s’aconsegueix un estalvi en el consum energètic i un impuls de les fonts d’energia no perilloses i renovables mitjançant els nostres actes quotidians.

Això es pot aconseguir amb quatre actuacions senzilles:
Pas 1: Redueix el teu consum durant un dia.
Pas 2: Redueix el teu consum de forma permanent.
Pas 3: Canvia’t a una comercialitzadora 100 % renovable.
Pas 4: Produeix la teua pròpia energia.

Convocatòries 2018