El plenari extraordinari de l’ajuntament de Barcelona, celebrat avui 10 d’abril de 2018 ha tornat a evidenciar dues coses: la primera és que la majoria de grups del plenari diuen ser favorables a la interconnexió dels tramvies per la Diagonal (BEC, PSC, ERC, CUP i Demòcrates de Catalunya); i la segona és que, lamentablement, només 3 grups hi han votat a favor (BEC, PSC i Demòcrates de Catalunya). Hi han votat en contra PDECAT, PP, ERC i CUP. Per tant han faltat 5 regidors per aconseguir l’anhelada majoria necessària per tirar endavant el aquesta infraestructura. Tenint en compte l’aritmètica municipal i la bel·ligerància del PDECAT i del PP contra el tramvia, només els regidors d’ERC o Ciutadans podien desencallar la votació d’avui.

En el cas d’ERC el tramvia figurava al seu programa electoral, en el cas de Ciutadans, no. Paradoxalment, avui ERC i CUP han verbalitzat ser favorables a connectar les dues xarxes de tramvia per tota la Diagonal al complet, i no únicament entre Verdaguer i Glòries, com indicaven als seus programes electorals.

Avui s’havia de traslladar a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM, 51 % Generalitat) on acord oficial que escollís quina de les 4 alternatives estudiades a l’estudi informatiu escollia el plenari municipal (1. Tramvia en superfície per Diagonal, 2. Tramvia parcialment en túnel per la Diagonal, 3. Tramvia per Provença – Diagonal o 4. Bus Elèctric). Per fer-ho s’havia proposat un protocol, preacordat entre Ajuntament i ATM, on es plantejava fer la connexió en tramvia per la Diagonal i en superfície i amb una inversió pública que incrementés la participació pública en l’operador i captés els increments d’ingressos abans de la fi del període concessional al 2032. Però ERC BCN s’ha mostrat totalment inflexible posant com a pretext el model de gestió, exigint un conveni de finançament previ a la sel·lecció del traçat i insinuant que s’anaven a invertir 200 M€ per beneficiar el concessionari privat actual.

Des de la plataforma ”Unim Els Tramvies” de la que forma part Ecologistes en Acció, volem denunciar que el model de gestió ha estat utilitzat de manera tendenciosa, com una excusa. És una gran contradicció mantenir el veto a la interconnexió dels tramvies i criticar el model de gestió actual, ja que sense una interconnexió pública no es poden canviar les condicions d’una concessió prèvia. La línia 9-10 del metro, i moltes altes infraestructures i serveis, també tenen una gestió i finançament público-privats; però això no ha de passar per sobre de les necessitats de mobilitat de la ciutadania.

Recordem també que el 100 % dels autobusos interurbans de la Generalitat de Catalunya també són concessions públiques atortagades a operadors privats, i això no ha estat cap excusa per impedir la prestació d’aquest servei de transport públic. Per evitar confusions, recordem que transport públic vol dir mobilitat d’ús pública, sense discriminació d’usuaris i amb condicions de servei i tarifes regulades per l’administració pública, i que pot ser operada directament per l’administració (empreses públiques) o via concessió administrativa (empreses privades). Per tant, els autobusos interurbans, el bicing i el tramvia, tot i tenir gestió indirecta, són serveis de transport públic. En canvi, és transport privat el que omple la nostra xarxa viària de cotxes i motos, impedint una mínima qualitat de l’aire i millors alternatives de mobilitat.

Des de fa més d’un any, la plataforma «Unim Els Tramvies» ha realitzat una intensa tasca de conscienciació ciutadana, institucional i diàleg polític, aglutinant centenars d’entitats veïnals, de defensa de la mobilitat sostenible i segura, sindicats, universitats, etcètera. Hem fet nombroses rodes de premsa, hem tingut reunions amb els caps de llista de BEC, PSC, CS, CUP i Demòcrates de Catalunya, hem organitzat una mobilització amb un miler de persones a la Diagonal, hem fet viatges demostratius del transport públic amb alcaldesses i alcaldes metropolitants i regidores municipals de Barcelona… i estem orgulloses i orgullosos de la feina feta. Ara som més que mai.

Avui no acaba la nostra lluita; demà els problemes de mobilitat continuaran. La plataforma «Unim Els Tramvies» va nèixer per completar un transport públic de qualitat i d’abast metropolità al llarg de la 2a avinguda de Barcelona, que no té transport públic d’alta capacitat ni ràpid. El desafortunat plenari d’avui no invalida la nostra tasca, els nostres arguments ni el creixent suport social aconseguit. Escoltades les declaracions al plenari d’avui, ens reiterem en el nostre lema: el bloqueig del tramvia és polític i partidista, no tècnic ni social. Per desencallar aquest bloqueig seguirem amb la mà estesa a tots els grups polítics, però amb un missatge ben clar: Volem el tramvia, per la Diagonal.