Ecologistes en Acció aposta per la reforma del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), per la seva democratització, per l'actualització de les sancions previstes en la Legislació i per l'increment dels pagaments per responsabilitat civil.

La legislació nuclear espanyola data de 1967, en que es promulga la Llei d'Energia Nuclear; l'any 1980 es promulga la Llei de Creació del CSN i, amb posterioritat, el Reglament d'Instal·lacions Radioactives. Aquest conjunt de lleis resulten avui insuficients per garantir un funcionament transparent i segur de les centrals nuclears.

En primer lloc, en els seus 25 anys de vida, el CSN s'ha revelat com un organisme poc eficaç per exercir un control fort sobre les centrals nuclears. Els Consellers s'han mostrat sovint massa tolerants amb els incompliments, i han atorgat amb molta freqüència exemptcions al compliment de les Especificacions Tècniques de Funcionament. Existeixen nombrosos exemples d'aquest fet, com l'autorització en el seu moment de les reparacions de Zorita (Guadalajara) o de Garoña (Burgos) o, més recentment, els escandalosos problemes de seguretat que ha sofert la central de Vandellòs II (Tarragona), amb la tolerància del CSN i la deixadesa de les seves explotadors.

Es fa necessària, per tant, una regulació del CSN que li obligui a una major transparència i que permeti el seguiment per part de la societat de l'estat de la seguretat de les instal·lacions nuclears.

En segon lloc, ha de ser millorada la legislació sobre la responsabilitat civil de les centrals nuclears. En cas d'accident amb danys a tercers, l'explotador de la central només està obligat per llei a indemnitzar per un valor de 120 milions d'euros. Segons la legislació vigent, en cas d'accident amb danys a tercers que superessin la quantitat de 120 milions d'euros, hauria de ser l'Estat qui es fes càrrec de les indemnitzacions, el que resulta manifestament injust.

Aquesta quantitat és pràcticament simbòlica si tenim en compte la quantia dels danys que pot arribar a causar un accident nuclear. Els danys de l'accident de Chernobil, que va esdevenir en 1986 a Ucraïna, ha estat valorats en uns 40 bilions de pessetes de 1996 (uns 240.000 milions d'euros); quantitat que pot arribar fàcilment als 320.000 milions d'euros actuals, si la actualitzem amb la inflació. Si bé un accident com aquest és improbable, no és impossible, perquè ja ha ocorregut.

No sembla just ni assenyat que el límit de la responsabilitat civil estigui en una xifra tan baixa.

Finalment, un tercer aspecte clau són les sancions que el CSN pot imposar en caos d'irregularitat, que en l'actual legislació ascendeixen a uns màxims de 60.000 euros en cas de falta lleu, de 600.000 euros en cas de falta greu i de 3 milions d'euros en cas de falta molt greu. Si tenim en compte que una gran central pot facturar uns 2 milions d'euros diaris, les anteriors sancions són clarament insuficients com a dissuasió per als explotadors de les centrals nuclears davant els problemes de funcionament; els resulta més rendible operar amb la central en condicions defectuoses, violant la legalitat, que parar per a reparar les avaries.

A judici d'Ecologistes en Acció, aquests són els aspectes mínims que haurien de retocar-se en una nova legislació nuclear.