Accident de Txernòbil

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

El reactor 4 de la central nuclear de Txernòbil (Ucraïna) va patir el 26 d’abril de 1986 l’accident més greu de la història de la indústria nuclear.

La central de Txernòbil, acabada de construir al desembre de 1983, està formada per quatre reactors BRMK de 1000 MW de potència cadascun. Aquesta central es posava com a exemple de seguretat: B. Semonov, director del Departament de Seguretat de l’Organització Internacional d’Energia Atòmica (OIEA), va escriure en el Butlletí de l’OIEA publicat al juny de 1983 que "un accident seriós amb pèrdua de refrigerant és pràcticament impossible en les centrals del tipus BRMK". Però l’impossible va succeir, el 26 d’abril de 1986, i tot Europa es va veure afectada per un núvol radioactiu.

L’accident de Txernòbil ha sigut el més greu de tota la història nuclear. Ha mostrat en tota la seua cruesa els efectes que el moviment ecologista predeia que tindria un accident nuclear. Els auguris més pessimistes s’han quedat petits.

Els efectes de l’accident no es coneixen del cert i encara hi ha discussió sobre els seus costos econòmics i sobre l’impacte sobre la salut de les persones i sobre el medi ambient. La indústria nuclear i els organismes nacionals i internacionals que impulsen l’energia nuclear segueixen encabotats a minimitzar aquesta enorme catàstrofe.
Visitants connectats: 428