Ecologistes en Acció del País Valencià i els Amics dels Aiguamolls del Sud d'Alacant (AHSA) hem denunciat davant el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA) l'execució d'obres (desbrossaments, moviments i abocaments massius de terres, obres de construcció) en sòl no urbanitzable comú de la partida de Fontcalent, en el terme d'Alacant, afectant-se a la zona humida del Saladar de Fontcalent, a la via pecuària «Sendera del Desert i Barranc de l'Infern» i a comunitats vegetals d'alt interès ecològic protegides per la Directiva Europea d'Hàbitats que inclouen espècies protegides de flora, destacant l'espècie Cynomorium coccineum, específicament protegida per una ordre de la Conselleria d'Agricultura que impedeix la seua tala o desarrelament. Altres espècies vegetals afectades són diverses espècies dels gèneres Limonium, Tamarix (tamarius) o Frankenia, així com salicòrnies, soses i espart bord, totes elles pròpies d'aiguamolls salins i salobrosos.

Les obres han arrasat prop de 86.000 m2 del Saladar de Fontcalent, dels quals 4.000 m2 pertanyen a l'assegador abans esmentat, que compta amb un ample de 20 metres i que travessa durant uns 200 metres la zona afectada. Els abocaments de terres han elevat la cota natural del terreny en alguns punts fins a més de 2 metres d'altura, alterant les condicions topogràfiques originals de l'aiguamoll. Les obres han causat un gran impacte negatiu sobre la flora, fauna i paisatge del Saladar de Fontcalent, incomplint-se el disposat en la Llei Valenciana d'Espais Naturals sobre protecció de zones humides, que estableix que aquestes zones haurien de ser preservades d'activitats susceptibles de provocar la seua recessió i degradació. També considerem que ha pogut vulnerar-se la legislació estatal d'aigües en el cas que les obres no compten amb l'autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, exigible per a actuacions que afecten a zones humides. I respecte a l'assegador afectat, considerem que pot haver-se incomplit la legislació estatal de vies pecuàries en el cas que no existisca autorització per a la seua ocupació per part de la Conselleria de Territori.

Sembla ser que les obres tenen per objecte la construcció d'unes instal·lacions esportives per part de l'Hèrcules CF, unes instal·lacions que, en aplicació del disposat en la Llei Valenciana del Sòl No Urbanitzable, precisarien una Declaració d'Interès Comunitari (DIC) atorgada per la Conselleria de Territori. En la denúncia sol·licitem que s'investigue si aquesta DIC ha estat atorgada, una DIC que creiem que no existeix, pel que s'estarien incomplint les determinacions de la legislació valenciana aplicable al sòl no urbanitzable. Igualment sol·licitem que s'investigue si l'Ajuntament d'Alacant ha atorgat la corresponent llicència d'obres, apuntant que han pogut incomplir-se les determinacions del vigent PGOU d'Alacant, una llicència municipal que creiem inexistent i que, en qualsevol cas, l'Ajuntament no podria atorgar sense que prèviament la Conselleria de Territori atorgara la DIC exigible a una actuació d'aquest tipus sobre sòl no urbanitzable.

En la denúncia (VEURE ARXIU ADJUNT) considerem que els fets denunciats poden ser constitutius d'un delicte contra l'ordenació del territori, contra els recursos naturals i el medi ambient i contra la protecció de la flora i la fauna. Per això hem sol·licitat que s'inicien tots els procediments judicials derivats de la interposició de la denúncia, que es paralitzen immediatament les obres i que s'obligue als seus responsables a restituir la topografia i la coberta vegetal afectades. Finalment, volem expressar la nostra protesta per aquest nou episodi de la destrucció del territori i del nostre patrimoni natural, responsabilitzant del mateix tant al màxim responsable de l'Hèrcules, el conegut empresari i constructor Enrique Ortiz, com a l'Ajuntament d'Alacant i a la Conselleria de Territori, que han consentit d'una forma o d'altra que aquestes obres s'iniciaren sense la seua paralització immediata i fulminant. Si el Sr. Ortiz actua d'aquesta forma en el Saladar de Fontcalent, podem imaginar-nos el que ocorreria amb la zona humida de les Llacunes de Rabassa en el marc del polèmic Pla Rabassa, Pla al que ens oposem frontalment i del que el Sr. Ortiz és l'adjudicatari de la seua urbanització.

PDF - 108.9 kB
Denuncia al Seprona Saladar de Fontcalent