En el seu moment, el Grup Ecologista Maigmó (GREMA)-Ecologistes en Acció, vam mostrar la nostra satisfacció per la notícia de les negociacions per al trasllat de la cimentera de Sant Vicent del Raspeig en el termini de 3-5 anys. Per fi, i després d'anys de reivindicacions socials i mobilitzacions ecologistes, es va reconèixer que l'activitat de la fàbrica de ciment blanc de Sant Vicent (fàbrica “vella”) era perjudicial tant per al medi ambient com per a la salut de la població. Recordem que aquesta factoria està dins del nucli urbà de Sant Vicent del Raspeig. Però, d'altra banda, volem alertar dels riscos que està plantejant aquesta nova situació.

Pensem que el tancament d'aquesta factoria no respon ni a l'interès de l'administració pública (Ajuntament, Generalitat) ni al de la multinacional CEMEX, per la salut de la població, si no que respon a un gran negoci, com ja ens tenen acostumats. Diem açò ja que després de més d'un any de negociacions entre els sindicats, CEMEX i l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, aquest està disposat que els terrenys on està emplaçada la factoria es requalifiquen, en el nou PGOU, d'industrial a urbà, perquè CEMEX puga “finançar els costos derivats del cessament de l'activitat” amb la venda del sòl. És a dir, especulació urbanística pura i dura.

D'altra banda, en la legislació vigent sobre Control Integrat de la Contaminació s'exigeix, que les indústries cimenteras, entre d'altres, obtinguen per a poder mantenir la seua activitat una Autorització Ambiental Integrada abans de l'any 2007. Açò implica que la fàbrica de ciment blanc de Sant Vicent hauria de comptar amb la tecnologia més avançada per al control de la contaminació i la protecció dels treballadors i de la població circumdant. Però CEMEX, quan es va anunciar aquest trasllat fa més d'un any, ni tan sols havia començat els tràmits per a sol·licitar aquesta Autorització Ambiental Integrada per a la cimentera de Sant Vicent, ja que, òbviament la seua intenció era tancar-la. És a dir, CEMEX estaria obligada a realitzar costoses inversions econòmiques, que en la seua estratègia empresarial no es contemplen de cap manera, ja que no li compensen. Però al llarg d'enguany, i en el marc de les “negociacions” amb la corporació municipal, ja ha començat els tràmits per a obtenir l'Autorització Ambiental Integrada.

Per tant, ens mostrem summament preocupats per l'estat en què es desenvoluparà l'activitat cimentera fins a l'any 2007 (com a mínim), ja que les expectatives apunten a més de dos anys d'una intensa sobrecontaminació atmosfèrica per part de la fàbrica. Tot açò degut al fet que es mantindrà el procés productiu de ciment blanc en una factoria amb sistemes de filtrat obsolets o inactius, perquè CEMEX obtinga el màxim rendiment econòmic abans del tancament d'aquesta factoria de Sant Vicent del Raspeig. Recordem que amb aquest tancament, de dur-se a terme, una vegada més CEMEX eixirà molt beneficiada econòmicament a costa de tota la ciutadania. Açò és una tònica en la seua relació amb la Generalitat Valenciana i amb l'Ajuntament de Sant Vicent. Quan incineren residus els paguen per això i, a més, s'estalvien el combustible. En aquest cas, amb el tancament d'aquesta factoria, el negoci vindrà per la gran operació urbanística que hi ha darrere, amb la requalificació de sòl d'industrial a urbà.

GREMA-Ecologistes en Acció, exigim un debat ciutadà sobre el futur ús dels terrenys de la fàbrica de ciment blanc de Sant Vicent, en el context de la redacció del nou PGOU. La nostra proposta seria:

- Tancar immediata i definitivament la fàbrica de ciment blanc de Sant Vicent del Raspeig.
- Recol·locar als treballadors en les nombroses factories que CEMEX posseeix en la comarca: fàbrica de ciments de la Serreta Llarga (Alacant) i les plantes d'envasats, morters i formigons de Rabassa (Alacant) i Immediacions (Sant Vicent); ja que aquesta és una obligació social de l'empresa CEMEX.
- Implantar en els terrenys ocupats per la fàbrica zones verdes (parcs, jardins…), convertint-los en el gran pulmó de la zona oest del nucli urbà.
- Promoure, també, en els terrenys ocupats per la fàbrica un urbanisme raonable, sostenible i social, amb promocions d'habitatges de VPO i equipaments esportius i socioculturals.

A més açò seria una compensació pels més de 80 anys de contaminació patida pel municipi. De qualsevol manera, el que és inacceptable, és que la planificació urbanística d'un municipi es realitze d'acord a interessos especulatius i no socials.