El regidor d'Obres i Serveis de l'Ajuntament d'Alcoi, Rafa Miró, ha informat recentment que el polígon industrial Santiago Payà necessita una reforma estructural que evite despreniments i esllavissaments de terres. L'edil ha declarat que han observat «que és un problema estructural, que no s'arregla amb un pedaç, sinó que es tracta d'una intervenció molt costosa que l'Ajuntament no podria assumir»; per això -afirma- s'ha sol·licitat l'ajuda de la Conselleria d'Infraestuctures.

En primer lloc, cal dir que presentar els problemes estructurals del polígon Santiago Payá com a una novetat és una farsa: els riscos geològics de l'àrea on es va construir el polígon són coneguts perfectament per l'Ajuntament d'Alcoi almenys des de l'any 2000, quan es va redactar l'estudi d'impacte ambiental del projecte. De fet, l'estimació d'impacte ambiental emesa en gener de 2001 per l'aleshores Conselleria de Medi Ambient exigia -en atenció als riscos geològics constatats- la realització immediata d'importants obres de consolidació i reforç, especialment per motius de seguretat.

És a dir, l'Ajuntament d'Alcoi coneix el problema des d'abans d'iniciar la venda de les parcel·les i ha deixat passar els anys sense fer res per exigir a l'empresa urbanitzadora (Hansa Urbana, SA, vinculada a la CAM) que es fera càrrec de les obres de consolidació exigides per la Conselleria de Medi Ambient; la passivitat i tolerància de l'Ajuntament d'Alcoi va ser constatada fins i tot per la Sindicatura de Greuges en una resolució a la queixa presentada per La Carrasca-Ecologistes en Acció. En aquesta resolució, emesa en octubre de 2004, el Síndic recomanava a la Conselleria de Territori i Habitatge i a l'Ajuntament d'Alcoi que «de manera urgent i coordinada, ordenen a l'empresa titular del projecte d'urbanització la immediata realització de les obres detallades en la condició primera de l'estimació d'impacte ambiental de 26 de gener de 2001, amb l'advertència que, en cas d'incompliment, es procedirà a la imposició de multes coercitives i s'acordarà l'execució subsidiària de les obres per l'Administració a la seua costa».

A pesar d'això, han passat ja 5 anys i 9 mesos des que la Conselleria exigira la realització immediata de les obres de consolidació i reforç, i 2 des de la recomanació del Síndic de Greuges, sense que s'haja iniciat cap actuació.

Recentment hem tingut notícia -també mitjançant la Sindicatura de Greuges- que actualment hi ha obert un procés contenciós administratiu entre Hansa Urbana SA i l'Ajuntament d'Alcoi per discrepàncies sobre l'assumpció de les càrregues d'urbanització. Sorprén que el regidor parle de l'assumpció dels costos per part de la Generalitat Valenciana (és a dir, amb diners de tots i totes) i que no informe d'aquestes discrepàncies, com si pretenguera que ens oblidàrem de les responsabilitats de l'empresa urbanitzadora del polígon en benefici d'aquesta i en perjudici dels interesssos públics; cal recordar que el secretari general de la Conselleria de Medi Ambient ja va aclarir en un escrit d'abril de 2003 que les condicions de l'estimació d'impacte ambiental havien de ser complides obligatòriament per Hansa Urbana SA, empresa titular del projecte.

El cas del Santiago Payà es una mostra preocupant de la ineficàcia i negligència del govern municipal a l'hora d'aconseguir que es duguen a terme unes mesures correctores considerades urgents en l'estimació d'impacte. També es alarmant la predisposició del govern munipal a tapar amb diners públics els forats que han deixat, durant anys, l'agent urbanitzador i la mala gestió municipal.

Davant de la incapacitat municipal demostrada en aquest cas, és evident que l'alcalde d'Alcoi no té cap credibilitat quan parla de projectes «exquisits a nivell mediambiental» referint-se a actuacions com ara el polígon industrial de la Canal, l'hotel de la Font Roja o la urbanització i camp de golf de Xirillent.