Davant el document «MEMORIA RESUMEN DEL PROYECTO DE INSTALACIÓN DE UNA CENTRAL TÉRMICA DE CICLO COMBINADO DE 400 MW”, promogut per ENDESA Generación, SA, en el terme municipal de Bescanó (Girona), Ecologistes en Acció de Catalunya ha presentat 19 al·legacions que demostren la manca de coherència del projecte amb la preservació del medi ambient, la salut de les persones i la nova cultura de l'energia.

Les al·legacions invaliden els motius d'atenció de l'increment de la demanda elèctrica en la zona Girona/Costa Brava, d'increment de la demanda per la construcció del Tren de Gran Velocitat, de la substitució de part de la generació realitzada en Centrals ja antigues, del foment del desenvolupament soci-industrial de la zona, i de l'apropament de l'escenari de generació elèctrica al límit establert en el Protocol de Kioto. Demostrant que les comarques de Girona i la Costa Brava disposen d'abundants recursos energètics renovables i d'un elevat potencial d'estalvi i eficiència energètica.

Especial interès tenen les mancances de la Memòria resum en tot el que es relaciona amb les emissions de contaminació atmosfèrica i la situació del riu Ter.

Així, en relació amb les emissions d'òxids de sofre, òxids de nitrogen i partícules resulta increïble que aquest aspecte, que fa referència a un dels majors problemes de les centrals de cicle combinat es despatxi en un breu enunciat que tan solament conté una taula comparativa.

Considerem necessari justificar amb total rigor els volums concrets d'emissions, tant per temps de funcionament com per KW/hora generat, tant dels gasos enunciats com sobre la formació de Compostos Orgànics Volàtils (COVs). Així com una relació dels possibles residus perillosos que s'originin en el procés de construcció de la central i els possibles abocaments líquids que s'originin en el procés de construcció i engegada de la central.

També és necessari un estudi rigorós sobre el control de la qualitat de l'aire en la fase d'operació, específicament referit a les partícules i els òxids de nitrogen (NOx), el EIA haurà d'especificar el sistema de control de les emissions, el mètode de mesura i la periodicitat dels mesuraments. Així com les previsions d'actuació en cas que incidentalment se sobrepassessin els límits normatius, i els mètodes de control de les emissions d'òxids de sofre que es produeixin a l'entrar en funcionament el sistema alternatiu d'alimentació amb gasoli.

Igualment és important que es considerin amb el màxim rigor els impactes del funcionament de la central sobre el ric Ter: El ric Ter és un dels rius amb majors problemes de Catalunya, en la seva conca es troben els embassaments de Sau, Seba, Susqueda, el Pastoral i Colomers i, segons el registre d'instal·lacions d'energia en règim especial, un total de 47 centrals minihidraúlicas; un inventari cartogràfic assenyala un total de 91 preses o petits embassaments en el conjunt de la conca; ha de subministrar aigua a Girona i la Costa Brava i, a més, una part important del seu cabal (aproximadament un 40%) es desvia per al consum de l'àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta, de fet, del primer riu que va disposar d'una llei de regulació, promulgada en 1959.

Els problemes són prou coneguts: no es respecta el cabal mínim o ecològic (amb el que els ecosistemes relacionats es degraden), el que s'agreuja especialment en períodes de estiatge (hivern i primavera), registrant-se episodis de reducció a 1 metre cúbic per segon a la ciutat de Girona, molt per sota del cabal mínim ecològic establert (3 metres cúbics per segon).

Per tot això, exigim que l'estudi determini el volum de consum d'aigua per segon en el funcionament de la central, quantitat que ha de ser analitzada i justificada; així com el volum d'aigua retornada al riu després del seu ús. Aportant dades concretes relacionats amb el volum, la composició i el tractament de cadascun dels líquids de la central aportats al canal de descàrrega: purgues del sistema de refrigeració, rentat de calderes, drenatges del cicle, aigües desmineralizadas, etc.; així com detallar l'impacte tèrmic resultant de la descàrrega de l'aigua de refrigeració adequant-lo a cadascuna de les variacions estacionals del riu.

En tot cas, Ecologistes en Acció de Catalunya considera innecessària i rebutjable la construcció de la central tèrmica de Bescanó per diferents motius: per l'elevada quantitat de centrals tèrmiques de cicle combinat en funcionament o previstes per als pròxims anys a Catalunya, situació que es planteja al marge de qualsevol intent d'ordenació de la demanda elèctrica, i sense que es defineixin criteris que vagin més enllà d'una apel·lació genèrica a l'augment de la demanda.

També perquè existeixen dubtes més que raonables de la disponibilitat de gas per als més de 31.000 Mw de centrals de gas en cicle combinat en projecte a tota Espanya, d'acord amb les últimes informacions disponibles, i perquè de l'anterior es dedueix que la possibilitat que aquesta i altres centrals tèrmiques de cicle combinat funcionin amb gas-oil durant períodes cada vegada més extensos és una hipòtesi factible, el que redundaria en un augment de l'impacte ambiental derivat del seu funcionament per les característiques d'aquest combustible.

Per tots aquests motius Ecologistes en Acció de Catalunya demana la retirada del projecte de CTCC de Bescanó.

- Document d'al·legacions i suggeriments