Ecologistes en Acció de Catalunya demana una paralització de la tramitació dels projectes en curs i denuncia l'impuls a la construcció de centrals tèrmiques que incompleix el compromís de subordinar la seva construcció a la redacció del Pla d'Energia de Catalunya.

Amb la proposta de Declaració d'Impacte Ambiental de la central tèrmica del Port de Barcelona, promoguda per GAS NATURAL SDG, SA, el govern de la Generalitat dona una considerable empenta al projecte, deixant de banda el seu compromís de procedir prèviament a una ordenació del sector de la generació d'electricitat.

Aquest impuls a la central projectada per GAS NATURAL ha coincidit, de manera gairebé simultània, amb la presentació, davant la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental de la Secretaria General per a la Prevenció de la Contaminació i del Canvi Climàtic del Ministeri de Medi Ambient, per part d'ENDESA i IBERDROLA, de sengles documents de Memòria Resum, a efectes d'iniciar el procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental. de dos projectes més de 800 MW: un a Cubelles i un altre a Riba-Roja.

Amb aquest dos projectes, el total de centrals tèrmiques que es troben en diverses etapes de construcció o funcionament a Catalunya s'eleva a vuit, amb 15 unitats de 400 MW, que totalitzen 6000 MW de potència, segons es pot comprovar al quadre

QUADRE: PROJECTES EXISTENTS A CATALUNYA I ESTAT DELS MATEIXOS

Projecte CTCC Unitats MW Situació Estat Promotor
BESÒS 3 i 4 2 800 Àrea del Riu Besòs (Barcelona) en funcionament ENDESA y GAS NATURAL
TARRAGONA 1 1 400 Polígon industrial de Tarragona en funcionament ENDESA
TARRAGONA IBERDROLA 1 400 Polígon industrial de Tarragona en funcionament TARRAGONA POWER SA (IBERDROLA i REWE)
PLANA DEL VENT 2 800 Vandellòs (Tarragona) Pendent Autorització Administrativa GAS NATURAL SDG, SA
POLÍGON DE MARTORELL 1 400 Polígon industrial de Martorell (Barcelona) en projecte SOLVAY y GAZ DE FRANCE
PORT DE BARCELONA 2 800 Port de Barcelona en projecte GAS NATURAL SDG, SA
BESÒS 5 2 800 Àrea del Riu Besòs (Barcelona) en projecte ENDESA
FOIX 2 800 Municipi de Cubelles (Barcelona) en projecte ENDESA
RIBA ROJA 2 800 Municipi de Riba Roja d'Ebre (Tarragona) en projecte IBERDROLA

Cadascun d'aquests vuit projectes té la peculiaritat de que és defensat per la seva empresa promotora amb arguments gairebé idèntics: com a resposta a un increment de la demanda d'energia a Catalunya, i com a beneficiós pel medi ambient degut al seu baix impacte ambiental, sense considerar en detall l'entorn a on s'ubica, silenciant que el gas natural és un combustible fòssil, amb un futur limitat, i que genera una contaminació considerable. Cadascuna de les empreses promotores actua com si només existís un únic projecte : el que apareix reflectit al corresponent document, sense contemplar ni tan sols els efectes dels altres projectes que elles mateixes presenten. I cap de les empreses pren en consideració en els seus projectes la necessitat d'avançar en estalvi i eficiència en l'ús de l'energia; fent tan sols referències genèriques a la necessitat de substituir les velles centrals, però sense avançar cap proposta concreta.

Cada projecte passa per alt el fet de que és justament la acumulació del conjunt de projectes el que eleva les emissions contaminants a nivells catastròfics: si es posessin en funcionament simultani les 8 centrals tèrmiques durant una hora emetrien 2175 tones de diòxid de carboni (el principal gas causant del canvi climàtic), 1,6 tones d'òxids de nitrògen (gasos precursors de la formació d'ozó a nivell de terra) i 162 quilos de partícules de 10 micres.

Els efectes per a la salut de les persones és preocupant, segons l'informe «Relación a corto plazo de la contaminación atmosférica y la mortalidad en 13 ciudades españolas» del projecte EMECAM – EMECAS ha trobat una relació entre el increment de les concentracions d'aquests contaminants i l'increment de la mortalitat i el nombre d'ingressos hospitalaris. Un resum d'aquest informe es pot demanar a l'adreça electrònica energia@ecologistesenaccio.org .

És per això que el Govern de la Generalitat hauria d'intervenir : estudiant la demanda d'electricitat, desenvolupant un ambiciós pla d'estalvi energètic i de desplegament de les energies renovables que aprofités els immensos recursos que en té Catalunya, ordenant el sector en base a tota l'oferta de generació existent, i permetent tan sols la construcció de les centrals estrictament necessàries per tal d'assegurar el subministrament en cas d'unes «puntes de demanda» que cada cop haurien de ser menors. Però el Departament d'Indústria i Treball no es defineix ni es pronuncia.

La manca d'intervenció de la Generalitat és la que fa que Catalunya hagi esdevingut un terreny de competència en que cada companyia pressiona per treure endavant els seus projectes concrets, sense consideració als impactes locals i globals del conjunt. En aquesta competència tot s'hi val, com ho mostra el fet de que el projecte de Plana del Vent, de GAS NATURAL, no hagi aconseguit encara l'Autorització Administrativa perquè ENDESA i IBERDROLA, propietaris de la central nuclear Vandellòs 2, situada a les rodalies, hagin fet valer el seu pes al•legant que el funcionament d'aquesta central pertorbaria les seves infrastructures; pertorbació que, pel que es veu, no es dona en el cas d'una acumulació de tres centrals de cicle combinat -que podrien ser quatre si ENDESA decideix aprofitar al màxim els beneficis obtinguts amb el Pacte del Besòs— més altres cinc tèrmiques mixtes de fuel i gas, en menys de 10 quilòmetres del litoral de Barcelona.

Permetre la construcció de totes aquestes centrals tèrmiques de gas significa també ajornar sense data l'aprofitament sistemàtic dels grans potencials d'energia renovable que té Catalunya. Les energies renovables que, a diferència del gas natural, tenen un futur il•limitat, queden condemnades a jugar un paper simbòlic, limitat a unes quantes instal•lacions d'aparador per mostrar la seva existència.

Un exemple clar d'aquesta situació la tenim en el cas de l'energia eòlica. En comptes d'emprendre una línia d'actuació decidida per a obrir camí als més de 20 projectes de parcs eòlics que no presenten problemes des del punt de vista de la seva ubicació territorial, la situació actual allarga la moratòria «de facto» que es va donar durant l'anterior govern. Des del Departament d'Indústria no s'emprenen accions per corregir aquesta situació mentre que, des del Departament de Medi Ambient, s'accelera la tramitació del projecte de central tèrmica del Port de Barcelona.

Ecologistes en Acció de Catalunya demana al govern de la Generalitat que paralitzi tota la tramitació dels projectes de centrals tèrmiques de cicle combinat, començant per la del Port de Barcelona i doni compliment, d'aquesta manera, al compromís de govern que van signar els partits que el formen.