Coincidint amb la convocatòria de la Setmana Europea de la Mobilitat (Ministeri de Medi Ambient i IDAE) i que es va plantejar per primera vegada l'any 2002, es pretén informar i donar participació a la ciutadania en la tasca de millorar la qualitat de vida en les ciutats.

Anar caminant o amb bici al col·le és un sa costum a reivindicar i ens habitua des de xicotets a no ser tan còmodes i de majors a mantindre hàbits saludables; Les entrades i eixides dels centres d'ensenyament suposen un dels majors exponents de congestió circulatòria i constitueix el millor exemple de mal ús del vehicle privat, al contribuir al Canvi Climàtic hui per hui considerat com el principal problema ambiental a què ens enfrontem.

D'altra banda el clima, l'orografia i les curtes distàncies que es donen a l'entorn dels pobles de la Marina Baixa, fan de la bicicleta un mitjà de transport d'inigualable rendiment. A més a más, les característiques d'una societat econòmicament depenent del turisme residencial i familiar han de fer-nos reflexionar sobre la mala salubritat de l'entorn que s'està generant per culpa de l'abús de l'automòbil i de les males pràctiques que comunament es donen entre els mals conductors, i que generen greus molèsties als vianants: sorolls innecessaris, aclaparaments, velocitat, agressivitat, massificació, brutícia, mala qualitat de l'aire, embossos, aparcaments indeguts, pressió sobre vianants…

La utilització de la bici com a mitjà de transport urbà és un dret que molts ciutadans no podem exercir perquè els ajuntaments no posen els mitjans necessaris per a circular amb bici en condicions mínimes de seguretat i eficàcia.

Per a EAMB és la «falta de seguretat» el que retrau als ciutadans de l'ús de la bici en el nostre municipi i que és l'automòbil el que genera dita «inseguretat» per la seua grandària, potència i velocitat. Esta situació s'agreuja al no respectar-se'n els límits de velocitat, passos de vianants, voreres, ni carrils bici (inexistents en la Marina Baixa) davant de la passivitat de les autoritats municipals.

Segons la UE, la meitat dels recorreguts urbans no excedeixen els 3 km., una cosa que amb bici s'aconsegueix en pocs minuts. De fet en moltes proves comparatives de mitjans de transport se n'obté el mateix resultat una vegada i una altra: que la bici és més ràpida, més eficaç en el consum energètic i més barata que qualsevol altre mitjà de transport urbà per a distàncies per davall de 6-8 km.

Per aquestos motius EAMB reclama a l'ajuntament les següents mesures a favor de l'ús de la bici:

Pacificació del trànsit urbà amb zones de 30-20 km/h que permeta la coexistència de trànsits, amb prioritat a vianants i ciclistes.

Traçat de xarxa carril-bici a hores d'ara innexistent que permeta l'accés als centres d'ensenyança, centres públics (Casa de Cultura, Centre de Salut, Ajuntament, Poliesportiu i zones verdes i d'oci, unió de nuclis urbans l'Albir-L'Alfàs, …)

Aparcaments segurs en els punts neuràlgics del municipi: Centre de Salut, Aj. Casa de Cultura i centres d'ensenyança.

•Crear ciutats realment accesibles per als ciutadasn amb problemes de mobilitat.

•Mesures de combinen la bici amb el transport públic com la possibilitat de transportar-la en bus i amb tren/tram.

•Creació del Pla de Mobilitat Sostenible del que deriven mesures permanents a través d'ordenances i compromisos concrets reflectits en la Revisió del PGOU.

•Creació de la Plataforma Comarcal del Transport Públic prèvia estadística d'usuaris del mateix.

A més a més, és de gran importància l'elaboració d'un pla de conscienciació i de divulgació dels valors positius que l'ús de la bicicleta i els desplaçaments a peu aporten a l'individu i al conjunt de la societat.

Tot l'exposat anteriorment ho fem arribar als governs municipals dels principals pobles de la Marina Baixa amb especial interès per garantir l'ús de la bicicleta com a transport capaç de donar resposta a les necessitats de gran part dels ciutadans, alhora que són indiscutibles els seus efectes sobre la salut, la qualitat de l'aire i de l'entorn, i la indubtable capacitat per a facilitar la mobilitat en distàncies curtes sense la generació de cap tipus de contaminació, la qual cosa garanteix l'efectivitat en l'adopció i aplicació de mesures per a minimitzar els efectes contra el canvi climàtic.

Com mostra de la nostra predisposició per a treballar amb les administracions locals en la promoció dels mitjans de transport no contaminants, Ecologistas en Acción de la Marina Baixa ha col·laborat desinteressadament amb l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi en els actes del dia de la Bicicleta i que es van celebrar el diumenge 8 d'octubre del 2007. En estos actes es van repartiran tríptics informatius sobre mobilitat sostenible i les nostres propostes i es van atendre suggeriments en la taula informativa d'Ecologistes en Acció.

Aquesta campanya de divulgació continua amb la presentació a Ajuntaments i altres Institucions d'un paquet de de mesures per la implantació d'un model de transport sostenible a la Marina Baixa i campanyes de concienciació als instituts i col·legis de la comarca, així com l'edició d'un tríptic bilinguüe català-castellà de promoció de l'ús de la bicicleta.