Des d'Ecologistes en Acció del País Valencià volem mostrar el nostre pesar pels danys causats per les recents inundacions en tot el País Valencià i especialment a les comarques alacantines de les Marines.

Per altra banda, volem aclarir alguns aspectes sobre la responsabilitat del devastador efecte de la pluja i denunciar contundentement l'actitud general dels responsables públics, com les declaracions realitzades pel Conseller García Antón o el Sr. José Joaquín Ripoll, en les quals carregava de responsabilitat a la vegetació de les lleres i lliurava de tota culpa al desmesurat creixement urbanístic.

En primer lloc, estem davant un episodi de pluges excepcional, difícilment controlable per mitjans humans. Però volem apuntar, que aquests episodis de pluja formen part del caràcter típic del clima mediterrani i especialment de les particulars característiques de la zona afectada, on aquests volums de pluges es poden considerar normals dins de períodes cíclics. Les pluges intenses en el període tardorenc s'han de considerar normals.

Considerem totalment erroni delimitar la culpa d'aquesta riuada en la suposada «brutícia» dels rius, referint-se a la vegetació. El col·lapse del pont sobre el riu Girona no s'ha degut al fet de la colmatació per l'acumulació de restes vegetals, si no per un desgast de la cimentació del pont. Precisament, el tipus de clima que tenim, ha fet que la vegetació dels nostres rius (carrizars, tarais,etc) estiga adaptada a aquest tipus d'episodis i actue, precisament de fre de les riuades. A l'igual, que altres ecosistemes, com la Marjal de Pego, que actua com una gegantesca esponja, la vegetació de rambles i rius ajuda a retenir el sòl i frenar el descens de l'escorrentía en els moments de màxima precipitació. Ens atrevim a assegurar que sense aquests elements naturals les conseqüències serien molt més dramàtiques, i per una altra part cal recordar que és l'hàbitat de moltes espècies protegides, com aus insectívores.

A més la canalització de les rambles pot tenir un altre tipus d'efecte sobre el litoral, afavorint la seua erosió, com es pot comprovar en les obres realitzades al barranc de Juncaret/Orgergia, que després de cada pluja es destrueix la platja de l'Albufereta a causa de la velocitat d'arribades de les aigües. Altres actuacions dutes a terme en els anys 80 com la construcció de dics en les capçaleres de les rambles han retinguts els sediments que formen les nostres platges, potenciant la regresió de les platges.

En canvi, creiem que la pèrdua de terres i vegetació natural en les conques d'aquests rius si que suposa una raó per la qual aquestes pluges tinguen efectes més greus, al perdre's capacitat de retenció de les aigües. Aquesta pèrdua de vegetació natural i de terres agrícoles es deu a la brutal transformació que està patint el País Valencià, i sobretot les seues zones costaneres. L'augment de les zones urbanitzades, a causa de la falta d'una ordenació del territori sostenible, ha fet que la capacitat de retenció de les pluges s'hagi reduït drásticamente, impermeabilitzant-se milers d'hectàrees sota asfalt i rajoles. Per tant, sense unes polítiques de restauració hidrológico-forestal adequades i amb un desenvolupament urbanístic brutal amb les infraestructures que duu associades, no es poden minimitzar els impactes d'aquestes pluges, que sense dubte tornaran a repetir-se.

JPEG - 24.2 kB
Urbanización del Río Algar
Proyecto de urbanización de la desembocadura del río Algar en Altea

Per tant, des d'Ecologistes en Acció del País Valencià volem denunciar públicament l'actitud, irresponsable, lamentable, i impresentable, dels representants de les administracions públiques autonòmiques i centrals competents i per tant responsables (Confederaciones hidrográficas, Conselleria de Territori, etc), que no aborden la gestió territorial d'una forma global i amb un criteri de sostenibilitat, «passant-se la pilota» uns a uns altres. Només posarem un exemple de la nefasta planificació urbanística, el projecte d'urbanització de la desembocadura del riu Algar a Altea.

Què esperen que ocórrega quan ploga amb aquesta intensitat en aquestes futures urbanitzacions? Es fa precisa una política seriosa de reforestació i recuperació de la vegetació de les conques hidrográfiques, mantenir els terrenys agrícoles riberenys i conservar una vegetació natural en els rius i rambles, que en alguns casos pot contemplar la retirada de restes vegetals acumulades però mai arrasar amb la vegetació natural.