Cargando Eventos

« Todos los Eventos

  • Este evento ha pasado.

Alzira: Passeig familiar en bici

19 mayo 2019/10:00 - 12:00

La Biosfira i emergència climàtica

Events com la Biosfira resulten molt positius, perquè trauen a la llum el problema i demostren que existixen alternatives. I nosaltres, els ecologistes, hi participem amb ganes i amb diverses activitats sobre el tema, perquè indubtablement avui estem en una vertadera emergència climàtica. Concretament La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció hem organitzat estes activitats:

Diumenge 19, a les 10:00 h., Passeig familiar en bici per Alzira, sense presses, per gaudir de la bici, la ciutat i la bona companyia. Com sempre, cadascú és responsable de la seua seguretat i del que fa, i els menors han de vindre acompanyats d’algun major responsable.

I tots els dies estarem amb una Taula informativa en l’espai d’associacions.

Des d’ací vos invitem a tots/es a participar-hi. Recordeu que vivim un temps d’emergència climàtica i per resoldre-lo hem d’implicar-nos el màxim de gent. No et quedes en casa, vine i participa.

Vine i participa!

El problema

Ho diuen els científics del clima: sols queden uns 10 anys per canviar aquest model socioeconòmic que destrossa el medi ambient i desequilibra el clima, si no ho fem desembocarem en una situació de no retorn on les temperatures acceleraran la seua pujada fins a convertir les nostres terres en un desert invivible…


Les gràfiques de temperatures mundials i locals no deixen lloc a dubtes. Les extrapolacions que podem fer amb les dades de València ens diuen que, de seguir així, en 2030 (límit que donen ara els científics per canviar), ací estarem 3 ºC per damunt de les temperatures normals dels anys 1940-1950, en 2050 uns 4 ºC per damunt i en 2100 al voltant de 8 ºC més…

Les conseqüències

Ara ja no es parla de segles per a la pujada greu de temperatures, sinò sols d’una dècada, que està molt prop. I les conseqüències, a curt o mig plaç, resultaran vertaderament catastròfiques per a tots nosaltres.

De fet, a la conca del Xúquer ja estem patint una sequera crònica i malgrat les pluges intenses que hem patit tenim un dèficit de 220 hm³ reslpecte a la mitjana del 10 últims anys, que ja és baixa de per si (CHJ). I som la zona d’Europa amb major risc de desertificació.

Resulta obvi que els qui més ho van a patir seran els joves, que viuran de ple tots estos problemes a pesar de no ser els qui han provocat el problema…

Les causes

Les coneguem de sobra: bàsicament la crema dels combustibles fòssils amb emissió de gasos d’efecte hivernacle, sobretot el CO2 que cada any trenca récords creixents, i la destrucció generalitzada de vegetació i boscos, que desapareixen a raó de 140.000 km²/any.

Els gasos hivernacle deixen entrar la radiació solar però no deixen eixir tota l’energia que rep la Terra, de manera que va acumulant-se ací a poc a poc en forma de calor.

Els efectes globals ja estem patint-los i cada volta en seran més greus, al món més ones de calor, sequeres, incendis forestals, huracans, plogudes torrencials, inundacions, erosió i desertificació, fusió gels, pujada mars, salinització, pèrdua de terres i biodiversitat, més plagues i malalties, fam, migracions, conflictes, …, i la VI Gran Extinció. A Espanya estem perdent l’hivern, tenim plagues noves i majors, sequera crònica, més incendis, erosió i desertificació, més necessitat de regs, més verins fins i tot als parcs, més despeses, més molèsties i pèrdues ja ara, amb l’augment global d’1 ºC, però si les temperatures pugen 3 o 4 ºC més en les pròximes dècades cóm quedarem nosaltres?


De fet l’escalfament global s’accelera, és el pitjor dels escenaris previstos, i els científics calculen que només ens queden uns 10 anys per canviar totalment aquest model socioeconómic que destruix i contamina la Biosfera. Concretament, en 2030 hem d’haver rebaixat les emissions de CO2 un 50 % (l’excés actual respecte a la concentració preindustrial) per evitar el no retorn i poder recuperar l’equilibri climàtic…

Els problemes són tan greus, tan clars, i el fracàs dels poderosos tan obvi, amb 24 COP (reunions internacionals dels governs) infructuoses, que fins i tot els xiquets s’han adonat i han començat a mobilitzar-se, encapçalats per Greta Thunberg.

Les solucions

Les coneguem de sobra: reduir els desplaçaments i els autos, perquè el transport és ací el principal emissor de gasos hivernacle, fomentar l’anar a peu, en bici i en tren; estalviar energia i potenciar la solar, en tenim de sobra per autoabastir-nos; aplicar les 4R, consumir productes ecològics i locals, protegir els nostres ecosistemes, repoblar les muntanyes recremades que no es recuperen soles, etc. Imprescindible informar bé i convéncer la població perquè comence a canviar i pressione fortament cap a dalt perquè canvien també governs i empreses…

Les administracions municipal, autonòmica i estatal tenen un paper fonamental perquè poden desenvolupar solucions sectorials per resoldre aquest i d’altres problemes importants, com l’atur per exemple. En resum, haurien d’implementar:

  • Un Pla Forestal per protegir els boscos existents i recuperar els que no poden sols
  • Prioritzar la Mobilitat Sostenible, la Xarxa Verda, Ciutats 30, centres per vianants…
  • Plans d’Eficiència i Energia Solar, autoconsum de balanç net per a tothom
  • Foment de l’Agricultura i Jardineria Ecològiques, aliments de proximitat
    Altres: 4R, residu zero, eliminar plàstic d’un ús, optimitzar industries, menys carn…
  • I sobretot molta Educació Ambiental, a tots els nivells, especialment a través de TV

Detalles

Fecha:
19 mayo 2019
Hora:
10:00 - 12:00
Categorías del Evento:
, ,

Contenidos relacionados

No se ha encontrado ninguno