Rebutgem el Pla de Ponent de Gavà per especulador i destructor del territori

El megaprojecte del Pla de Ponent a Gavà (5.000 nous habitatges, 17-000 nous veïns), impulsat per l’Ajuntament de la ciutat, ha generat des de les seves primeres versions (any 1989-1990) un gran rebuig ciutadà.
Plataformes i coordinadores de persones sensibiltizades, associacions i partits polítics contraris al Pla s’han anat mobilitzant cada vegada que el govern local ha intentat activar el projecte.

El Grup Ecologista Les Agulles - Ecologistes en Acció del Baix Llobregat - Garraf ens sumem a la corrent d’oposició que socialment és majoritària a la nostra ciutat i entre la ciutadania dels pobles del voltant que està informada d’aquest projecte faraònic, i fem nostre el Manifest aprovat per la Coordinadora contra el Pla de Ponent el 2006, que resumeix els arguments per a rebutjar totalment aquest projecte:

MANIFEST NO AL PLA DE PONENT DE GAVÀ

UN ALTRE GAVÀ ÉS POSSIBLE

NO A AQUEST PLA DE PONENT

Les persones que hem elaborat aquest manifest, veïnes de Gavà des de fa pocs o molts anys, estimem la nostra ciutat, valorem la seva qualitat de vida, els seus racons encantadors i tenim confiança en el seu progrés futur, superant els problemes i dèficits que encara persisteixen, amb l’esforç de tota la societat gavanenca.

Fa molts anys que tenim preocupació per l’intent del govern municipal de Gavà d’urbanitzar el Pla de Carat. Des del 1990, el projecte està aturat per la pressió ciutadana. Ara, el projecte del “Pla de Ponent” torna a ser inacceptable pels següents motius:

 1. Faria perdre la personalitat a Gavà amb un increment desmesurat de la seva extensió (200 noves hectàrees) i població (17.000 nous habitants segons el Pla).
 2. Destruiria bona part de l’actual espai natural, verd, lliure d’urbanitzar que separa Gavà de Castelldefels. Aquest és el darrer espai natural que connecta el Parc Natural del Garraf del Delta del Llobregat, que permet que la gran metròpoli de Barcelona no sigui un continu total de ciment, asfalt i metall.
 3. S’ha elaborat sense comptar amb la participació de la ciutadania. Un projecte que canviarà totalment Gavà exigeix, per salut democràtica, el consens de la major part de la població. S’ha negat, fins i tot, la possibilitat de fer debats públics on persones, associacions, sindicats i partits puguin contrastar les seves idees. Això és contrari als principis de la sostenibilitat, per més que se n’omplin la boca.
 4. No s’han estudiat les diferents alternatives que hi ha front a la proposta del govern. Demostrant sordesa política, el govern de Balsera no vol ni tenir en compte alternatives més ecològiques i socials.
 5. És fals que el Pla de Ponent hagi de solucionar el problema de l’habitatge a Gavà perquè el 60 % dels pisos que s’hi construirien serien a preus de mercat, és a dir inaccessibles per a la majoria de la població i, mentrestant, es segueix sense combatre l’especulació immobiliària. Demanem que es preguin mesures serioses per acabar amb l’especulació i per fer una política d’habitatge públic que ofereixi pisos a tothom que en necessita.
 6. Els serveis públics, ja saturats, poden col·lapsar-se encara més amb l’arribada de la nova població. No hi ha cap garantia que la sanitat, l’educació, el transport públic, etc. creixin al mateix temps que la població. Al contrari, el caos circulatori està assegurat.
  Per tot això, convidem a persones individuals, associacions de tot tipus, als gavanencs i gavanenques que s’estimen Gavà, a adherir-se a aquest manifest.

  En aquest moviment unitari, tenen cabuda totes les opcions ideològiques que vulguin aturar l’actual i desastrós Pla de Ponent per encetar un procés de democràcia participativa on es decideixi què cal fer amb els terrenys del Pla de Carat. I en aquest debat lliure, sincer, transparent i democràtic ha de tenir cabuda tothom perquè sigui la majoria de la població qui prengui la decisió final.

  SUMA’T A LES ACCIONS CONTRA EL PLA DE PONENT !!

  COORDINADORA CONTRA EL PLA DE PONENT

  Març de 2006

El mes d’abril de 2008, vam presentar un plec d’al·legacions en contra del projecte d’obres d’urbanització del Pla de Ponent, redactat per l’Ajuntament.

Descarrega’t les al·legacions (abril 2008)

Al·legacions Pla de Ponent

Enllaços
- Web de l’Ajuntament de Gavà amb la informació oficial
- Web de l’antiga Coordinadora contra el Pla de Ponent (2005-06)
- Campanya "No toquis el Calamot"
Visitants connectats: 328