La fórmula 1 un sac sense fons que haurem de pagar entre tots

Totes les versions d’aquest article: [Català] [Castellano]

L’anunci realitzat pel President de la Generalitat Francesc Camps d’assumir els costos del cànon de la Fórmula 1 és inacceptable des de tots els punts de vista. Destinar 90 milions d’euros dels fons públics, uns 15.000 milions de les antigues pessetes, per finançar un negoci privat és a més a més immoral quan la societat valenciana està passant una greu crisi econòmica, amb milers de persones desocupades, especialment en la ciutat de València que, amb més de 80.000 aturats, ocupa uns dels índex de població en atur més alts de l’Estat. Encara més greu quan s’actua amb total opacitat, sense donar a conèixer el contracte que ha firmat el President Camps que actua com un senyor feudal que malbarata els diners de tots i totes.

La segona edició del Gran Premi ha sigut un nou fracàs, augmentat i corregit respecte al de l’any passat, que no ha aconseguit ni omplir els hotels de la ciutat i que només s’ha notat, de manera limitada en les zones adjacents al circuit. L’assistència a la prova, maquillada per l’organització, ha sigut molt inferior a la de l’any passat, i segons xifres contrastades no arribava ni als 60.000 espectadors, d’acord amb els nombrosos buits que presentaven algunes de les grades. És significatiu que els voltants del circuit estigueren pràcticament buits durant el transcurs de la prova, donada la poca expectació que havia despertat en la ciutat.

La major prova del fracàs de la Fórmula 1 a València és la intenció de modificar els dies de la prova per als mesos anteriors a l’estiu, per intentar evitar la ruïna en la que s’ha convertit aquest circuit urbà, demostrant que la finalitat de la prova no és atraure més turistes, sinó subvencionar amb diners públics els negocis privats del cercle pròxim al president Camps.

Cal dir que la celebració en el mes d’agost es va vendre inicialment com un avantatge, ja que reduïa les molèsties, degut a la baixada de l’activitat en la ciutat. Ara se sacrifiquen eixos “avantatges” per tal d’evitar la calor d’eixes dates.

La Coordinadora Fórmula Verda exigeix que els diners públics es destinen a necessitats públiques i considera que la societat té necessitats més urgents, importants i prioritàries, com l’atenció als desocupats i famílies sense recursos, les necessitats dels barris, l’atenció a la dependència, les necessitats educatives o les necessitats sanitàries

S’ha demostrat que la Fórmula 1 no ha servit per a millorar les condicions de vida dels barris del litoral sinó que aquestes han empitjorat. S’ha mentit a l’opinió pública amb promeses de rendibilitat que han resultat falses, la Fórmula 1 ni és motor de l’economia ni és un element dinamitzador. És un sac sense fons que paguem entre tots i totes, mentre els “amiguitos del alma” s’embutxaquen contractes milionaris.

Una vegada més el president Camps menteix als valencians i a les valencianes, ja que s’ha demostrat que no és cert el cost 0 que s’havia promès. Als quasi 100 milions d’euros invertits fins ara en diversos conceptes i els dos milions d’euros que s’han donat aquest any en forma de subvenció a través de l’Ens Gestor d’Infrastructures i de la Societat del Circuit de Xest, hem d’afegir ara els 18 milions d’euros anuals per a pagar el negoci dels amics de Valmor o del senyor Ecclestone, admirador reconegut de Hitler.

Per aquestes raons la Coordinadora Fórmula Verda, denúncia els malbaratament dels recursos públics realitzat i exigeix la renuncia a la prova, la supressió del circuit, la dedicació de dita àrea com espai ciutadà, i la dedicació de les despeses públiques a inversions socials, molt més necessàries i productives en l’actual situació.
Visitants connectats: 838